Er du ny her?

Som ny innkjøper eller bestiller kan offentlig innkjøp virke skremmende og komplisert. BTV Innkjøp har derfor laget denne nybegynnerguiden med grunnleggende informasjon om offentlig innkjøp i BTV-regionen.

Teksten er under oppdatering. Ny oppdatert tekst legges ut i løpet av uke 38/39

 

Hva er behovet?

Her er det viktig å skille mellom hva du trenger og hva du vil ha. I følge loven skal anskaffelsen baseres på "objektive og ikke-diskriminerende kriterier". Det vil si at du må definere behovet uten å se på eventuelle løsninger. Hvis du for eksempel skal kjøpe en iPad, kan du definere dette som et nettbrett. Bruker du ordet «iPad» i definisjonen, spesifiserer du at du ønsker å handle fra leverandøren Apple, noe som da ekskluderer alle andre leverandører. Dette er, som nevnt over, ulovlig ifølge lov om offentlig anskaffelser.

 

Rammeavtale eller enkeltanskaffelse

Hvilken fremgangsmåte du skal bruke for anskaffelsen avhenger av to faktorer; hva varen eller tjenesten koster, og om BTV Innkjøp har rammeavtale innen varegruppen eller ikke.

Har BTV Innkjøp en rammeavtale som din virksomhet er med på skal du bruke denne. Du finner link til din virksomhets rammeavtaleoversikt våre nettsider og ditt intranett. De fleste medlemmene i BTV-samarbeidet har i dag e-handel, dette er en enkel måte å gjøre innkjøp på da det nesten er som å handle i en vanlig nettbutikk. Kontakt BTV Innkjøp for å få tilgang til din virksomhets e-handelsportal. For informasjon og svar på ofte stilte spørsmål, finn din e-handelsportal på våre nettsider.

Finner du ingen rammeavtale innen varegruppen du skal gjøre innkjøp i, må du gjennomføre en enkeltanskaffelse. Fremgangsmåten for denne typen anskaffelser avhenger i hovedsak av anskaffelsens størrelse, og er underlagt lov og forskrift om offentlig anskaffelser. For å gjøre denne prosessen enklere har vi laget tre ulike veiledninger om enkeltanskaffelser.

Enkeltanskaffelser under 100.000,- eks mva.

Enkeltanskaffelser under 500.000,- eks mva.

Enkeltanskaffelser fra og med 500.000,- eks mva.

NB! Ansatte i Buskerud fylkeskommune får hjelp fra BFK Innkjøp til enkeltanskaffelser.

 

Anskaffelsesprosessens tre faser

Figuren under illustrerer anskaffelsesprosessen i korte trekk. Som nevnt over er prosessen forskjellig avhengig av anskaffelsens størrelse. Når det gjelder anskaffelse av rammeavtaler, er dette noe BTV Innkjøp gjennomfører 10-12 ganger pr. år. Denne prosessen er en mer omfattende prosess, og informasjon og status på disse kan du finne på våre anskaffelsessider.

Lovverk

Offentlig anskaffelser er underlagt lov om offentlig anskaffelser og forskrift om offentlig anskaffelser. Her finner man retningslinjer og regler for hvordan anskaffelser i offentlig sektor skal gjennomføres. Følger man ikke lovverket kan man bli meldt inn til KOFA (Klagenemda for offentlig anskaffelser), og som største konsekvens motta søksmål.

 

Vil du lære mer om offentlig anskaffelser?

Vi har samlet en del nyttige lenker til både artikler og nettsteder om innkjøp.

 

 

BTV Innkjøp håper du finner nettsiden informativ. Er det noe du lurer på eller mener vi kan gjøre bedre, ta gjerne kontakt med oss.

Epostadresse
Arbeidssted
Telefon
Melding
 

Publisert 4. juli 2016, oppdatert 6. september 2018.