Feiret 20-års jubileum

- Jeg drømmer om å bli sveiser, sier Silje Flattum (16), elev ved Arbeidsinstituttet i Midtfylket som har holdt dørene åpne i 20 år.

Torsdag formiddag var storstilt markering ved Arbeidsinstituttet i Midtfylket i forbindelse med 20-års markeringen.

- Jeg synes det er veldig gøy, og jeg føler veldig mye glede når jeg sveiser, bruker vinkelsliper og skrur, sier Silje Flattum (16).

16-åringen er en av de 26 ungdommene ved avdelingen i Åmot som har funnet et fungerende skoletilbud ved pratisk arbeid i en liten gruppe.

Arbeidsinstituttet er et styrkebasert og praksisnært læringssted for ungdommer som for en periode trenger et annet tilbud enn den ordinære videregående opplæringen.

I det styrkebaserte tenkesettet leter man etter talenter og styrker. Tenkesettet heter Appreciative Inquiry (AI) og bygger på positiv psykologi.

Delte sine drømmer

Under feiringen av 20-års jubileet var 16-åringen blant ungdommene som stolt viste fram sitt talent, delte sine historier og drømmer.

- Det er mer frihet her og man bestemmer mer selv, så jeg synes det er lettere å lære, sier hun om tilbudet av Arbeidsinstituttet (AI).

Under jubileumsfeiringen ble det lest opp et brev fra en mor. Moren er svært godt fornøyd med hvordan avdelingen i Midtfylket har tatt i mot hennes barn.

«Fra å ha en ungdom som hadde mistet troen på seg selv til å få en ungdom som føler mestring hver dag er ufattelig bra! Fra å ha en ungdom som ikke hadde et sosialt liv og mangel på venner...til å få en ungdom som forteller om mange nye venner og følelse av tilhørighet hver dag er helt topp!» (mor om sin opplevelse av Arbeidsinstituttet i Midtfylket)

Ros fra tre ordførere

Arbeidsinstituttet får mye støtte, og fra de tre kommunene i regionen Midtfylket, kom ordførere fulle av lovord om jubilanten.

- Jeg synes tilbudet ved AI er helt fantastisk. Ungdommene som kommer hit har på en eller annen måte butta litt i teoriverdenen, der de skal trykkes gjennom en trakt som er altfor trang i bunn. Vi behøver AI i høy grad, sier ordfører i Modum, Terje Bråthen.

- AI har stor betydning for regionen, og det jeg synes er aller viktigst er at det gir en restart for ungdommene som er her slik at de kan komme seg videre i livet, sier ordfører i Sigdal, Kari Ask.

- Det betyr veldig mye at vi har et så godt tilbud så nært med god bussforbindelse for elevene. Samtidig så blir det litt større og mer kompetanse når flere er samlet, enn om vi skulle hatt tilbudet i egen kommunal regi, sier ordfører i Krødsherad, Olav Skinnes.

- Tilbake i utdanning

Det er Buskerud fylkeskommune som eier Arbeidsinstituttet, og fylkesutdanningssjefen synes det var flott å se alle de fornøyde ungdommene.

- Det er veldig fint å se at vi har kunnet drive her i 20 år. Det er et godt tilbud, og det bekreftes jo av de tre ordførerne i Midtfylket, sier fylkesutdanningssjef Jan-Helge Atterås i Buskerud fylkeskommune.

- Arbeidsinstituttet får folk tilbake i utdanning og fram mot et godt arbeidsliv, fortsetter Atterås.

- Her har vi hatt en enorm støtte fra kommunen i alle år, og det har vært utrolig viktig for denne avdelingen, sier leder for Arbeidsinstituttet Buskerud, Ingebjørg Mæland.

Talenter og styrker

Avdelingsleder i Åmot, Anders Liverud, er stolt av ungdommene sine.

- Vi er et alternativt løp for dem som ikke passer inn i skolen, og her får de tid til å modnes, forklarer Liverud.

- De neste årene tror jeg Arbeidsinstituttet blir enda viktigere i regionen. Det blir et større samarbeid mellom alle som jobber med ungdom og opplæring, og jeg ser for meg at færre går innenfor NAV-systemet og at vi klarer å tilrettelegge for at alle kommer gjennom, avslutter avdelingsleder ved AI Midtfylket, Anders Liverud.


Publisert 12. desember 2013, oppdatert 13. desember 2013.