Nå kan du kjøpe bussbillett med mobilen

Dette gir et mer kundevennlig billettsystem, raskere avvikling av trafikken og bedre sikkerhet for sjåførene.

Mandag 11. mai lanserer Brakar appen Brakar Billett. På billettappen kan du kjøpe enkeltbillett, periodebillett, ungdomsbillett og Brakar 20/25.

Billetten viser du frem til sjåføren når du går om bord i bussen.

Appen laster du ned på vanlig måte fra App Store og Google Play. Du må registrere et betalingskort for å ta appen i bruk.

- Med mobilbillett gir vi kundene våre veldig enkel og rask billettering, sier Kjersti D. Nordgård, salgs- og markedssjef i Brakar.

- Særlig i forhold til kjøp av enkeltbillett, som i dag kun kan kjøpes om bord i bussen, er dette et langt steg i riktig retning, sier hun.

- Vi er veldig glade for at vi nå kan tilby kundene våre raskt og enkelt billettkjøp på mobil.

Bruk av mobil Brakars kundeundersøkelser viser at andelen av kunder med smarttelefon har steget fra 22 prosent i 2011 til 78 prosent i 2014.

Samtidig sier flere og flere kunder at de ønsker å betale med mobilen. Her har andelen steget fra 15 til 28 prosent siste to år.

Mål om enklere billettering

- Enklere billettering er et av målene i Kollektivtransportplan for Buskerud, sier Trond Johansen (KrF), leder av hovedutvalget for samferdselssektoren i Buskerud fylkeskommune.

- Sammen med nettbutikk, som ble lansert i januar, har Brakar gjort det mye enklere å kjøpe billett, sier han.

Både Buskerud fylkeskommune og Buskerudbyen har bidratt med midler for å få nye salgsløsninger på plass.

Dette gir et mer kundevennlig billettsystem, raskere avvikling av trafikken og bedre sikkerhet for sjåførene.

Brakar oppfordrer alle som foretrekker å betale med elektronisk kort å benytte Brakars nettbutikk på brakar.no. Trenger du billett på en-to-tre er mobilbilletten det beste valget.

Kontanter ut av bussen

Målet er at nettbutikk og mobilbillett til sammen skal ta 20 prosent av billettomsetningen første år, og dermed bidra til å flytte kontantene ut av bussen.

Brakar Billett er ikke ferdig utviklet.

-Vi ser på muligheten for å legge inn NSB periodebillett og Ruters overgangsbillett i sone 1 i vår billettapp slik at du kan kjøpe hele reisen buss – tog – bane/trikk/buss i Oslo på samme billett. Dette kan du allerede på NSBs mobilbillett, og vi ønsker å tilby det samme, sier Nordgård.

I tillegg skal Brakar inkludere sin grupperabatt i mobilbilletten, hvor tre som reiser sammen får 33 prosent rabatt. Denne kan du i dag kun kjøpe om bord i bussen.

Nasjonal billettering

Stortinget vedtok i fjor sommer at det skal innføres felles billettering i Norge. Dette jobbes det med på nasjonalt nivå.

Ansvaret for dette prosjektet ligger hos Statens vegvesen som har et overordnet ansvar for utvikling av kollektivtrafikken.

Mobilbillett ikke tilgjengelig på Ringerike før 1. juli 2015. Mobilbilletten vil ikke være tilgjengelig på Ringerike før 1. juli 2015. Da tar Brakar over driften av det lokale busstilbudet i området.

Inntil da har Nettbuss Sør AS inntekstansvaret, og det er ikke mulig å skille ut inntektene i mobilbillett i et spesifikt geografisk område.


Publisert 8. mai 2015, oppdatert 10. september 2015.