Skolevalg for 15. gang

Engasjerte elever. 1 200 elever møtte ungdomspolitikerne til skoledebatt i Drammenshallen i forkant av høstens skolevalg.

Det er 15. gang at Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste AS (NSD) arrangerer skolevalgene på oppdrag fra Utdanningsdirektoratet.

Skolevalgene arrangeres 7/8. september.

I forkant av skolevalgene arrangeres det debatter og valgtorg ved de videregående skolene, og mandag morgen gikk startskuddet for den første debatten i Buskerud da Drammen videregående skole  samlet 1 200 elever i Drammenshallen.

- Det å kunne lære elevene å være aktive samfunnsborgere er en del av det store mandatet skolen har, sier rektor Kristine Novak.

Her kan du se oversikt over skoledebatter på alle de videregående skolene i Buskerud.

- Flinke til å overbevise oss

Skoledebatt Drammenshallen 2015
17-åringene Aina Kristine Paulsen og Silje Aasheim Johansen ble intervjuet av NRK i forbindelse med skoledebatten i Drammenshallen.

Ungdomspolitikerne tok opp ulike temaer som sidemål, lærerevaluering, miljø og flykning-situasjonen i Europa i den to timer lange debatten.

- Det var en veldig interessant debatt. Jeg er på en måte enig med alle politikerne. De er veldig flinke til å overbevise oss, sier Aina Kristine Paulsen (17).

- Når det gjelder saker så er jeg særlig opptatt av situasjonen til alle flyktningene i Europa,  sier Paulsen.

- Det var gøy å høre de ulike argumentene til politikerne, at de stilles opp mot hverandre, sier Silje Aasheim Johansen (17).

- Jeg er opptatt av dyrepoliti og miljø, for å nevne noe, sier Hansen.

- Det var lærerikt, men det er vanskelig å finne ett parti som du er nærmest, sier Jenny Glaser Bjørnsen (17).

- De snakket om ting som har med oss å gjøre, som skolepolitikk, skolebuss og ungdomskort. Det appellerer til oss, men man må ta alt de sier med en klype salt, mener hun.

- Viktig at ungdom engasjerer seg

Skoledebatt Drammenshallen 2015
Under skoledebatten fikk elevene mulighet til å stille direkte spørsmål til politikerne.

Det var ni partier som var representert i panelet. For ungdomspolitikerne var det viktig å få frem at partiene har ulik politikk.

- Det var veldig godt å være her og snakke med ungdom, sier Andreas Brandt fra Arbeiderpartiet.

- Hvis ungdom ikke stemmer, så er det noen andre som stemmer for ungdom. Jeg mener det er viktig at ungdom er klare på hvilken politikk de ønsker. Vi gjør vår jobb, så må de ta et standpunkt, sier Brandt.

- For veldig mange av elevene er dette deres første møte med politikk, og da er det helt fantastisk at vi kan få vist oss fram for de videregående elevene med valgdebatt og valgtorg, mener Anna Kvam fra Grønn Ungdom.

- Når vi har valgtorg etter en skoledebatt så får eleven mulighet til å stille gode spørsmål utfra hva de har hørt i debatten, så det synes jeg er veldig bra, sier Kristian Tonning Riise fra Unge Høyre.

Unge Høyre-lederen synes alle partiene fikk lagt fram sine kjernesaker i debatten.

- Det er alltid mye man skulle ønske at man hadde fått sagt, men jeg synes alle partiene fikk fram sine saker her i dag, sier han.

Selve skolevalget arrangeres 7/ 8. september.

- Skolevalget kommer fort i det nye skoleåret, så det er viktig at vi får synliggjort hvordan demokratiet fungerer ved å ha skoledebatt og valgtorg, avslutter rektor Kristine Novak ved Drammen videregående skole.

Oversikt over tidligere skolevalgresultater for Buskerud


Publisert 24. august 2015, oppdatert 10. september 2015.