Bygger opp vegen med fylling og mur

Dette er resultatet av grunnundersøkelsene Statens vegvesen har gjort etter raset på fylkesveg 285 Ringeriksveien, mellom Sylling og Skaret.

- Vi skal bygge opp vegen igjen med vegfylling. Et sted må vi bygge en 45 meter lang støttemur for å holde fyllingen, og dermed også vegen, på plass. Muren skal festes i fjellet, sier Bjørn Kåre Ifarness, byggeleder for prosjektet.

Før selve arbeidet starter må vi imidlertid bygge anleggsveg og gjøre plass til
fyllmassen som skal brukes for å bygge opp vegen.

Les også: 60 meter av fylkesvegen raste ut


Ras fylkesveg 285 Ringeriksvegen sommer 2016.
Slik så det ut på rasstedet i august.

Fremdrift

Arbeider med ny vegfylling fortsetter denne uka. Samtidig starter planleggingen av muren. Går alt etter planen åpner vegen igjen i løpet av første kvartal i 2017.

Vegvesenet har gjort et overslag som viser at gjenoppbyggingen vil ha en prislapp på 25-50 millioner kroner.

Synes det har gått lang tid

Fylkesveg 285 Ringeriksvegen før ras.
Fylkesveg 285 Ringeriksvegen før raset. Foto: Google Maps.

Vegvesenet har fått flere henvendelser fra publikum som synes det tar lang tid å få satt i stand vegen etter raset 6. august 2016, da ca. 60 meter av vegen raste ut som følge av mye nedbør.

- Vi forstår at trafikantene synes det tar lang tid. Grunnen er at raset førte til ustabile masser som vi måtte rydde opp i før vi kunne slippe personell inn i området. Vi setter alltid sikkerheten for de som jobber for oss først. Derfor brukte vi noe tid på å renske fjellet, sette inn bolter og sette opp nett, fortsetter Ifarness.

Etter sikringen ble det gjort grunnboringer i raset for å få kunnskap om kvaliteten på de gjenværende massene.

Analysene viser at denne er varierende. Med bakgrunn i disse analysene har flere fagområder jobbet sammen for å finne ut hvordan vegen kan bygges opp igjen.

I tillegg til å sikre området har entreprenøren reparert stikkrenner utenfor selve rasområdet og gjort andre forberedelse for gjenoppbyggingen.


Publisert 20. oktober 2016, oppdatert 21. oktober 2016.