Eirik Magnus Sand (16): - Førerløse busser hadde vært kult

Involverer elevene i innovasjon: 185 elever ved Lier videregående skole bruker skoledagen til å utvikle løsninger for «Fremtidsbyen Lier».

Onsdag morgen ønsket rektor Anne Johanne Guldvik ved Lier videregående skole 185 elever velkommen til et litt annerledes skoledag.

Skolen satte av en hel skoledag til innovasjonscamp, der elevene fikk i oppgave å utvikle løsninger for «Fremtidsbyen Lier».

- På Lier videregående skole er vi opptatt av å involvere elevene i nyskaping og innovasjon.

Anne Johanne Guldvik, rektor

Fjordbyen er et av Norges største byutviklingsprosjekter, og størst i vår region.

Med nesten 1000 dekar kan det tilrettelegges for cirka 20 – 30 000 arbeidsplasser, 10 -15 000 boliger, og et bredt tilbud innen handel-, rekreasjon- og kulturtilbud.

- De unges stemme er viktig å få tak i, spesielt når du skal utvikle et så stort område som fjordbyen.

Anne Johanne Guldvik, rektor

Fjordbyen illustrasjon
Slik kan det bli i fremtiden på Lierstranda. Illustrasjon: Fjordbyen

Oppdrag: Fremtidens nabolag

«Tenk dere at Lier videregående skole er byplanleggere for Framtidsbyen Lier og skal gjøre om dette området til fremtidens nabolag i 2030. Din gruppe skal utvikle løsninger, produkter eller tjenester som bidrar til et miljøvennlig, innovativt og energieffektivt nabolag. Dette kan inkludere flere typer bygninger samt gode løsninger for transport/logistikk.»

- Det vi opplever i det daglige er at elvene er veldig her-og-nå-orientert, samtidig er det et mål å rykke de litt ut fra her-og-nå og få dem til å se inn i framtida. Å bruke en hel dag på dette arbeidet gir uante muligheter! sier rektoren.

- Vi får innblikk i hvordan det kan bli i fremtiden - det er spennende å se utviklingen, sier Eirik Magnus Sand (16).

- Det hadde vært litt kult at bussene ikke hadde sjåfører og kjørte av seg selv.

Eirik Magnus Sand (16)

- Det er gøy og spennende! Jeg liker å være med på å bestemme hvordan det vil bli på det stedet der jeg skal bo, sier Rohina Mehr (17).

- Men, jeg vil ikke ha noen førerløse busser, ler 17-åringen.

- Det er spennende å få være med på å finne nye løsninger på fremtiden.

Tommy Kristoffer Rype (16)

- Jeg synes det vi har sett så langt om Fjordbyen ser lovende ut, og det er veldig viktig at man har miljøvennlige transportløsninger, sier Rype.

- Kunne du tenkt deg å bo på et slikt sted?

- Ja!

- Vi er kjempeglad for at vi har alle disse flinke elevene som kan hjelpe oss og finne gode svar og løsninger på fremtidens by.

Kathrine Nyhus, prosjektleder Fjordbyen, Lier kommune.

Innovasjonscamp Lier videregående skole
185 elever ved Lier videregående skole brukte skoledagen til å utvikle løsninger for «Fremtidsbyen Lier».

- Her er det masse engasjerte unge mennesker som er veldig orientert og bevisste på hav de vil med fremtiden sin, og det er klart at deres tankegods blir viktig for oss når vi skal videreutvikle Fjordbyen, sier Nyhus.

- Elevene innspill blir viktig i arbeidet med planene for Fjordbyen.

Kathrine Nyhus, prosjektleder

Representanter fra Buskerud fylkeskommune og prosjektleder for Fjordbyen Lier/Drammen, og en rekke av skolens samarbeidspartnere fra lokalt arbeids- og næringsliv, var tilstede som veiledere og jury i innovasjonscampen gjennom denne dagen.

- Det er ungdommene som skal leve med løsningene, og de har kanskje litt mindre ballast i hva de har med seg når man tenker nye løsninger - de er ikke så fastlåst i eksisterende mønster.

Erlend Eggen, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Buskerud

- Det er utrolig viktig at de er med på å forme fremtiden som de i en enda større grad skal ta del i enn vi som er litt eldre, sier Eggen.

I tillegg til Ungt Entreprenørskap var også innovasjonsselskapet Innoco involvert i planlegging og gjennomføring av årets innovasjonscamp.


Publisert 2. november 2016, oppdatert 2. november 2016.