Mistet sønnen (19) i trafikkulykke

- Han hadde bare fire, fem svinger igjen så var han hjemme. Men, dit kom han aldri, sier ekteparet Nancy og Kai Redalen. Søndag kveld deltok de på markeringen av Trafikkofrenes dag i Buskerud.

Åtte personer mistet livet i trafikken i Buskerud fjor. Ekteparet Redalen var blant mange som deltok i søndagens markering av Trafikkofrenes dag i Buskerud i Åssiden kirke i Drammen.

- Det at de ikke blir glemt, det synes vi er viktig.

Nancy og Kai Redalen

Natt til 17. mai 2011 mistet ekteparet Redalen sønnen sin Kim Ørjan (19) i en trafikkulykke i Nore og Uvdal.

19-åringen mistet livet da han kjørte utfor fylkesveg 40 i svingene før Rødberg sentrum.

- Sorgen og savnet er jo alltid der, vi føler det som om det var i går.

Nancy Redalen

Tente lys for ofrene

Trafikkofrenes dag i Buskerud ble arrangert for 15. gang.

Det er Buskerud fylkeskommune som i samarbeid med kirken, politiet, Statens vegvesen, Trygg Trafikk, ambulansene, brannvesenet, Drammen kommune, MA, rusfri trafikk og livsstil, NAF og Røde Kors står bak markeringen.

- Vi har med oss Kim Ørjan, men jeg synes det er veldig fint at vi kan samles på en slik offentlig markering som denne her i dag, sier Kai Redalen.

Markeringen er for å minnes de omkomne, vise medfølelse med de pårørende og skadde.

- Når vi kommer sammen  med andre, så er det enklere. Det er lettere å prate med noen som har opplevd det samme. Vi vet at de har vært gjennom den samme lidelsen.

Kai Redalen

Jonas Fjeld
Artisten Jonas Fjeld sang "Engler i sneen" under markeringen i kirken.

Kai Redalen holdt tale på vegne av de pårørende under markeringen i Åssiden kirke.

- Det er viktig at vi alle tenker oss om når vi er i trafikken, men jeg tror det er vanskelig å finne nøkkelen til det å ikke kjøre fort eller være påvirket, den tror jeg er vanskelig å finne, sier Redalen.

- En ulykke har store ringvirkninger

- Det ungdom kanskje ikke tenker på er at det har så store ringvirkninger, det berører så veldig mange. Familie, venner, en hel bygd blir berørt. Det tenker de jo ikke over når de tar de valgene de tar, mener Nancy Redalen.

- Ungdom mellom 15 - 25 år er jo angivelig udødelige i denne perioden. De har ingen konsekvensvurdering, de bare lever. Men, dessverre, det har sin pris, forsetter Kai Redalen.

- Det er sterke historier vi har hørt her i kveld, og det gjør inntrykk, sier fylkesordfører Roger Ryberg (Ap).

Fylkeskommunen har et overordnet ansvar for å samordne trafikksikkerhetsarbeidet i fylket.

Vegtrafikkloven gir fylkeskommunen ansvaret med å tilrå og samordne tiltak som kan fremme trafikksikkerheten.

I Buskerud var det over 200 trafikkulykker og over 400 personer som ble skadd i fjor. Åtte personer mistet livet, 10 færre enn i 2014.

- Mennesker er unike og uerstattelige, og hvert liv som går tapt er et for mye. Vi jobber målrettet i trafikksikkerhetsarbeidet for å få ned tallet på skadde og drepte i trafikken.

Roger Ryberg, fylkesordfører

Ambassadører tente lys for trafikkofre
Polens ambassadør i Norge, Stefan Czmur, og Litauens ambassadør i Norge, Izolda Bričkovskienė tente lys for trafikkofrene i Åssiden kirke søndag kveld.

Av de åtte som mistet livet i trafikken i fylket, var tre personer av utenlandsk opprinnelse. To dem som ble drept i en trafikkulykke i Hallingdal i august i fjor var hjemmehørende i Litauen.

- Jeg kjent de to ofrene og deres familier personlig, så jeg ser det som min plikt å delta på en slik minnemarkering, sier Litauens ambassadør i Norge, Izolda Bričkovskienė.

- Det er første gang jeg deltar på en slik markering, og jeg synes det er et veldig flott initiativ å markere Trafikkofrenes dag, avslutter ambassadøren.


Publisert 10. januar 2016, oppdatert 13. januar 2016.