Rekordmange 18-åringer uten hull i Buskerud

Blant landets beste. Aldri før har tannhelsen til 18-åringene i Buskerud vært bedre, viser den årlige tannhelsestatistikken.

- Det er svært gledelig at så mange 18-åringer er så flinke til å ta vare på tennene sine, sier fylkestannlege Berit Binde i BFK Tannhelse.

Buskerud fylkeskommune har ansvaret for oppfølging av tannhelse til barn og unge i fylket og tannhelsestatistikken til BFK Tannhelse for 2015 viser gode resultater.

- 25 prosent av 18-åringene i fylket har aldri hatt hull, og det tallet har aldri vært bedre, sier fylkestannlegen.

- Det er viktig med et godt og sunt kosthold, tannpuss morgen og kveld og bruk vann som tørstedrikk mellom måltidene.

Berit Binde, fylkestannlege

Bedre å forebygge enn å reparere

- Vi har jobbet systematisk med forebyggende tiltak over flere år, og fokusert mye på å gi informasjon om hva som er god tannhelse når vi møter ungdommene på ulike arenaer, fortsetter fylkestannlegen.

Les også: Slik får du en god munnhygiene

Berit Binde

BFK Tannhelse er et fylkeskommunalt foretak som tilbyr gratis tannhelsetjenester til barn og unge fra 0-18 år, psykisk utviklingshemmede og til eldre og langtidssyke i institusjon og i hjemmesykepleie.

Statistikken viser at det er forskjeller i tannhelsedistriktene.

Hallingdal på topp

- Hallingdal scorer best der 33 prosent av 18-åringene har tenner uten hull eller fyllinger. Så følger Lier, Røyken og Hurum med 27,6 prosent, Ringerike med 24,3 prosent, Lågen med 22,9 mens Drammen og Nedre Eiker har 22,2 prosent uten hull, forklarer Binde.

- Det er vanskelig å peke på en ting, men det er lokale variasjoner i de ulike distriktene. I Hallingdal har vi som eksempel et godt samarbeid med ernæringsfysiolog som blant annet arbeider med videregående skoler om sunn mat og drikke i kantinene, sier Binde.

Se også: Våre tannklinikker

Når det gjelder de andre indikatorkullene 5 og 12 år er det også positive resultater.

Topp resultater for 12-åringene

- Hos 12-åringene er hele 64 prosent kariesfrie i Buskerud, noe som er best resultat for denne gruppen og. Her er igjen Hallingdal best med 73,2 prosent, fulgt av Lier, Røyken og Hurum med 69,5 prosent, Ringerike 66,3 prosent, Lågen 59,8 prosent og Drammen og Nedre Eiker med 59 prosent, sier hun.

For 5-åringene er resultatet 83 prosent kariesfrie i Buskerud. Her er Lier, Røyken og Hurum best med 86,3 prosent, Lågen 86 prosent, Ringerike 85,9 prosent, Hallingdal 85,4 prosent og Drammen og Nedre Eiker med 75,9 prosent.

- Vi har fortsatt utfordringer i Drammen og Nedre Eiker for å få like gode resultater som i resten av fylket. Derfor har vi en offensiv satsing på samarbeid med Migra-helsestasjon, som henviser alle barn med migrasjonsbakgrunn til tannhelsetjenesten, forklare fylkestannlegen.

- De viser seg at en stor del av disse har karies, og vi jobber på ulike arenaer med opplysning og veiledning om tannhelse og kosthold for å utjevne ulikheter i tannhelse, avslutter fylkestannlege Berit Binde.


Publisert 1. februar 2016, oppdatert 2. februar 2016.