- Dette blir Norges største testarena for solceller

Monterer ni forskjellige solcelleanlegg på taket av Åssiden videregående skole som skal produsere 80 000 kWh fornybar energi.

Torsdag før jul signerte Buskerud fylkeskommune og firmaet Solel en avtale om å bygge et stort solcelleanlegg på Åssiden videregående skole i Drammen.

- Denne pilotinstallasjonen har hele ni forskjellige solcelleanlegg, forskjellige teknologier og forskjellige måter å gjøre det på, forklarer daglig leder i Solel, Per Urdahl.

Solcelleanleggene skal installeres på taket av bygg B. Taket ble rehabilitert i 2017 og byggets grunnflate er på ca. 2 200 m2 (85 meter x 26 meter).

- Dette blir Norges største testarena for solceller.

Per Urdahl, daglig leder Solel

- Det er ingen andre steder i Norge der det finnes så store testanlegg, forklarer Urdahl.

- Andre anlegg er gjerne veldig små, men her får vi ni forskjellige anlegg der vi kan teste forskjellige paneler, wattstyrker og retninger, fortsetter han.

Solcelleavtale Åssiden vgs Per Urdahl og Elisabeth Vestgård
Per Urdahl fra Solel og Elisabeth Vestergård fra BFK Eiendom signerte torsdag formiddag avtalen om solcelleanleggene på Åssiden videregående skole i Drammen.

Satser på solenergi

Solen som energiressurs er fornybar, forutsigbar, tilgjengelig over alt.

Politikerne i fylkeskommunen har vedtatt at det de neste årene skal brukes 8 millioner kroner på solcellesatsing i fylket.

Anlegget på taket av bygg B på skolen på Åssiden vil koste litt over 2 millioner kroner.

- Åssiden videregående skole har veldig gode solforhold, og det blir spennende å følge med på hvordan de ulike anleggene vil fungere, sier fylkestingsrepresentant Ståle Sørensen (Miljøpartiet De Grønne).

- I tillegg til å produsere fornybar energi skal anlegget kunne brukes til undervisningsformål for elever ved elektrolinja.

Elisabeth Vestergård, prosjektleder BFK Eiendom

80 000 kWh

Solcellepanel

Urdahl sier solenergimulighetene i Norge er gode og han sier den grønne energien er et viktig bærekraftig bidrag til miljø, samfunn, forutsigbarhet og økonomi.

- De ni anleggene på Åssiden vil reduserer innkjøpt strøm med 80 000 kWh.

Per Urdahl, daglig leder Solel

- Dette er lokal, kortreist strøm produsert på taket av skolen, og vi gleder oss til å følge anleggene på Åssiden videregående skole, sier Urdahl.

- Nå starter monteringen over nyttår, og så skal vi teste og lære, slik at vi få riktig type anlegg når vi skal utvide med solceller på flere av bygningene våre, avslutter Elisabeth Vestergård.


Publisert 21. desember 2017, oppdatert 21. desember 2017.