- Verdens beste bestefar kommer ikke tilbake

- Fire barn satt alene hjemme ventet på at mormor og bestefar skulle komme og passe dem. Slik ble det ikke denne dagen, sier Lill Heidi Tinholt (43).

Søndag ettermiddag ble Trafikkofrenes dag i Buskerud markert ved Åmot kirke i Modum kommune.

200 personer deltok i fakkeltoget fra Åmot-senteret til Åmot kirke der det var en minnemarkering for de 14 som mistet livet i trafikkulykker i Buskerud i fjor.

En av dem som mistet livet var Ingar Knutsen Bråten (67).

Sammen med kona var han på veg til Hønefoss for å passe barnebarna da bilen deres kom over i motgående kjørefelt og frontkolliderte med et vogntog på E16 ved Hensmoen.

67-åringen omkom på stedet, kona ble fløyet til sykehus med livstruende skader.

- Slik ble det ikke denne dagen. Slik skulle det aldri mer bli.

Lill Heidi Tinholt (43)

- Jeg har mistet min navigatør 

Lill Heidi Tinholt fra Ringerike deltok på markeringen av Trafikkofrenes dag i Åmot kirke. Tinholt holdt tale på vegne av de pårørende.

43-åringen mistet pappaen sin. Barnebarna mistet en bestefar.

- Vi samlet familien om kvelden. Pappa og bestefar var død. Mamma og mormor lå på sykehus og vi visste ikke hvordan det skulle gå, sier hun.

- Det er sterke følelser. Sorg og glede, håp og fortvilelse går hånd i hånd, fortsetter hun.

- Det å miste sin foreldre er å miste sin fortid.

Lill Heidi Tinholt (43)

- Jeg mistet en av mine beste samarbeidspartnere. En som turte å kunne utfordre meg. Jeg har mistet min navigatør og rådgiver. Det pappa har stått for og det han har betyd for meg er en del av livet mitt, fortsetter Tinholt.

Tinholt forklarer at farens begravelse ble holdt uten moren. Moren lå de neste ni månedene på sykehus.

Politimester Christine Fossen og regionvegsjef Hans Jan Håkonsen tente lys for trafikkofrene.
Politimester Christine Fossen og regionvegsjef Hans Jan Håkonsen tente lys for trafikkofrene.

- Vi må videre i livet

- Vi sitter igjen med mange spørsmål, likevel må vi videre i livet. Det er brutalt og meningsløst. Hverdagen blir ikke som før, men vi står sammen som familie og tar vare på alle gode minner, sier hun. 

- Vår familie opplevde å miste og få på samme tid. Vi mistet pappa og bestefar, og fikk igjen mamma og mormor, sier hun.

- Det som er viktig er å finne positive drivere. Tap av noen du er glad i medfører sorg. Sorgens vesen er at du har mistet en nær og kjær person.

- Det er smerte, savn og lengsel. Engstelse for at andre skal dø. Sorgprosessen er unik for hver av oss, og det går ikke over av seg selv.

- Det er en fremtid der fremme.

Lill Heidi Tinholt (43)

Statsministeren møtte pårørende

Roger Ryberg, ekteparet Espen og Bente Johansen og statsminister Erna Solberg.
Fylkesordfører Roger Ryberg og statsminister Erna Solberg møtte ekteparet Espen og Bente Johansen som mistet sønnen sin i en trafikkulykke i 2013.

Statsminister Erna Solberg deltok i fakkeltoget og holdt tale i Åmot kirke. Hun møtte også pårørende i kirken etter minnegudstjenesten.

- Det er for mange som går gjennom dette i vårt samfunn. Hvert liv som går tap er ett for mye, sier statsminister Erna Solberg.

- Det er en tragedie for familie, venner og kolleger å miste noen i trafikken, sier statsministeren.

- Det gir oss veldig mye å være her i dag. Det er en samhørighet og høre andre som har opplevd ting som ligner det vi har opplevd. Det er mye felles i sorgarbeidet, sier ekteparet Espen og Bente Johansen.

- Det gir oss styrke til å gå videre.

Espen og Bente Johansen

 Ekteparet mistet sønnen Henrik Johansen (22) i en motorsykkelulykke på riksveg 23 i Røyken i oktober i 2013.

- Det er viktig at vi har slike markeringer. Det å snakke med folk er det som bringer verden framover, sier de.

Det er Buskerud fylkeskommune som i samarbeid med kirken, politiet, Statens vegvesen, Trygg Trafikk, ambulansene, brannvesenet, Modum kommune, MA, rusfri trafikk og livsstil, Personskadeforbundet, NAF og Røde Kors står bak markeringen.

Trafikkofrenes dag i Buskerud ble arrangert for 16. gang.

- Vi har en slik markering for å minnes de omkomne, vise medfølelse med de pårørende og skadde, sier fylkesordfører Roger Ryberg som sammen med ordfører i Modum kommune holdt appell før fakkeltoget startet.

- Selv mistet jeg min mor i et trafikkuhell da jeg var 9 år. Selv om det er mange år siden husker jeg smerten, sorgen og fortvilelsen, sier ordfører i Modum, Ståle Versland.

- Det har gjort noe med meg, merket meg for livet.

Ståle Versland, ordfører i Modum

- Jeg har sett hvor skjørt livet er og hvor kort overgangen fra fart på veien er til en bråstopp, sier Versland.

Trafikkofrenes dag i Modum Per Arne Dahl.

- Denne minnedagen for trafikkofre er et varsku om de tynne vegger mellom paradis og uvirkelighet. Denne dagen er en oppfordring til oss alle om en ny beredskap og en forpliktelse om å oppføre oss i trafikken slik vi ønsker å bli møtt av andre, sier biskop i Tunsberg, Per Arne Dahl.

Buskerud fylkeskommune har et overordnet ansvar for å samordne trafikksikkerhetsarbeidet i fylket (vegtrafikklovens § 40a) - et arbeid som gjøres gjennom Fylkets trafikksikkerhetsutvalg (FTU).

I 2016 brukte Buskerud fylkeskommune over 50 millioner kroner på trafikksikkerhetsarbeid.


Publisert 16. januar 2017, oppdatert 16. januar 2017.