Elise (8): - Først trodde jeg det var Supermann

Belteheltene besøker 30 barneskoler i Buskerud - sjekker om barna på skolebussen bruker setebelte.

- Det var litt gøy! Først trodde jeg det var Supermann som kom, men så så jeg at det ikke var helt det, ler Elise Brastad Følstad (8) som går i 4. klasse ved Vestfossen barneskole i Øvre Eiker.

Mandag morgen fikk hun og klassekameratene overraskende besøk av Belteheltene.

Belteheltene besøkte skolen for å sjekke at alle barna som tar skolebuss bruker setebelte.

- Jeg bruker setebelte hver dag fordi jeg vet det er tryggest, sier 8-åringen.

- Vi fikk en buff til å ha rundt halsen og et klistremerke, så det var morsomt at de kom og besøkte oss på skolen, sier Theodor Haga Bretvik (9).

Beltehelter turne 2019 

Det er Buskerud fylkeskommune som i samarbeid med BrakarTrygg TrafikkNorgesbuss og Vy gjennomfører en ny beltehelt-kampanje i Buskerud.

Her ser du oversikt over hvilke skoler som får besøk (16. - 20. september)

- Vi er opptatt at passasjerene bruker setebelte. Og en slik beltehelt-kampanje kan være med på å motivere barna til å bruke setebelte når de tar bussen, sier Olav Skinnes (Senterpartiet), leder av Fylkets trafikksikkerhetsutvalg.

- Det er et veldig viktig at det er så stort fokus på setebelte i buss, og så er det spesielt moro at skolene er så positive når vi tar kontakt - alle vil være med, sier Anne Marit Jordheim, distriktsleder i Trygg Trafikk Buskerud.

- Det er tredje gang vi gjennomfører Beltehelt-kampanjen, og undersøkelser viser at den virker! Stadig flere bruker setebelte i buss, sier Skinnes.

Det er i utgangspunktet er svært trafikksikkert å reise kollektivt og at det skjer få ulykker.

Samtidig er skadepotensialet stort når det først skjer en bussulykke, og det er derfor viktig at flest mulig bruker setebelte.

- Det er viktig at vi får inn de gode vanene så tidlig så mulig. Det er veldig flott at skolebarna skjønner at det er lurt å bruke setebelte når de tar bussen, sier Ulf Bjørndalen, avdelingsleder i Vy Buss.

Olav Skinnes, Anne Marit Jordheim, Siv Sletten, politi og Ulf Bjørndalen
Det er mange parter som samarbeider om å trygge skolebarna. Fra venstre Olav Skinnes i fylkeskommunen, Anne Marit Jordheim fra Trygg Trafikk, Siv Sletten fra Brakar, politiførstebetjent Marius Fredriksen og Ulf Bjørndalen fra Vy Buss.

Det er Brakar som er ansvarlig for å utføre skoleskyssen.

I henhold til "Forskrift om sikring av skyssberettigede skoleelever i buss"1 plikter fylkeskommunen å dimensjonere busstilbudet slik at skyssberettigede elever normalt kan tilbys sitteplass og setebelte når de tar buss til skolen.

Denne plikten gjelder for busser i klasse 2 og 3, og ikke busser i klasse 1 (bybusser).


Publisert 16. september 2019, oppdatert 16. september 2019.