Minnes de som mistet livet på veien

Navnene på de sju som mistet livet i trafikken i Buskerud i fjor ble lest opp under minnemarkering i Tranby kirke.

Søndag 13. januar ble Trafikkofrenes dag i Buskerud markert ved Tranby kirke i Lier.

Sju personer mistet livet i trafikken i Buskerud i fjor, viser Statens vegvesens foreløpige ulykkestall. Det er en færre enn året før.

- Vi samles for å vise vår medfølelse med de etterlatte, og for å tenke på de som har blitt skadet i vegtrafikken, sier statssekretær Anders Werp (Høyre) som holdt hovedtalen under markeringen i kirken søndag ettermiddag.

Det er Buskerud fylkeskommune som i samarbeid med kirken, politiet, Statens vegvesen, Trygg Trafikk, ambulansene, brannvesenet, Lier kommune, NAF og Røde Kors står bak markeringen.

- Jeg skulle gjerne ønske at det ikke var nødvendig å ha markeringer som dette, som ville betydd at ingen menneskeliv går tapt i trafikken. Slik er det dessverre ikke, sier Werp.

- Trafikkulykker er et alvorlig samfunnsproblem. De rammer hardt, brått og uventet.

Anders Werp (H), statssekretær

Trafikkofrenes dag Anders Werp

Werp sier trafikksikkerhet har høyeste prioritet i vegpolitikken.

- Vi jobber etter en klar visjon, nullvisjonen, som sier at det ikke skal forekomme ulykker med drepte eller livsvarige skadde i trafikken, sier han.

Mistet sønnen Einar (18)

Ekteparet Inger og Gunnar Holmen fra Sylling i Lier mistet sommeren 2013 sønnen Einar (18) i en trafikkulykke i Drammen.

Les også: Einar (18) omkom i trafikkulykke: - Jeg holdt ham i hånden hele natten

De deltok under markeringen i kirken søndag ettermiddag og delte sin historie i en samtale med biskop Jan Otto Myrseth.

- Det er det verste som kan skje foreldre, å miste en du er veldig glad i. Det er som om hele verden raser sammen. Det er helt grusomt, sier ekteparet.

Midt i sorgen merket de også den varme støtten fra innbyggerne i bygda Sylling, og lokalsamfunnene rundt, noe de poengterte i samtalen med biskopen.

- Vi tenker på ham hver dag, sier Inger og Gunnar Holmen.

Trafikkofrenes dag Holmen

Stort fokus på trafikksikkerhetsarbeid i fylket

- Trafikkofrenes dag er et arrangement for alle som har opplevd trafikkulykkene på nært hold, men det er også et arrangement for alle oss som ønsker å vise respekt og vise at vi bryr oss, sier fylkesordfører Roger Ryberg (Arbeiderpartiet).

Ryberg holdt en tale før fakkeltoget startet klokka 16.

- Vi har hvert år siden 2002 arrangert Trafikkofrenes dag i Buskerud. Det blir færre som omkommer på veiene våre, men det er fortsatt altfor mange, sier Ryberg.

- Vi må ha et stort fokus på trafikksikkerhetsarbeidet i fylket, vi må få bedre veier, tryggere biler, mer kontroller, men ikke minst må hver og en av oss være forsiktige og ta trygge valg i trafikken, sier han.

Ordfører i Lier kommune, Gunn Cecilie Ringdal (Høyre) holdt også en kort tale utenfor menighetshuset.

- Jeg tror det er veldig viktig å ha et slikt arrangement, og vise at det er et storsamfunn som bryr seg.

Gunn Cecilie Ringdal, ordfører i Lier

Les også: Lier godkjent som Trafikksikker kommune

- Jeg opplever også at de som er her i dag finner det veldig meningsfylt å være sammen, snakke med andre og møte dem som jobber med forebygging, avslutter ordføreren i Lier.

Trafikkofrenes dag lystenning
Stortingsrepresentant Arne Nævra (Sosialistisk Venstreparti) og direktør i Statens vegvesen, Rolf-Helge Grønås, tente lys for de som mistet livet i trafikken. Politimester Christine Fossen leste opp navnene på de omkomne.


Publisert 14. januar 2019, oppdatert 14. januar 2019.