Norsklærer fikk Amalie Skram-prisen 2019

- Det er veldig morsomt å motta en slik pris, sier Inghill Johansen ved Drammen videregående skole.

- Det er inspirerende å bli sett og motta en slik pris, sier norsklæreren Inghill Johansen ved Drammen videregående skole.

Amalie Skram-prisen er en skjønnlitterær pris som utdeles årlig av Amalie Skram-selskapet i Bergen.

Prisen tildeles en norsk, kvinnelig, skjønnlitterær forfatter «som skriver i Amalie Skrams ånd».

Her kan du lese mer om Amalie Skram 1846–1905

Tidligere vinnere er blant andre: Liv Køltzow, Eldrid Lunden, Hanne Ørstavik, Tove Nilsen, Merethe Lindstrøm og Vigdis Hjorth.

- Det er veldig morsomt å motta prisen, og det er viktig at en slik forfatter som Amalie Skram holdes levende, sier Johansen.

- Hvorfor er det viktig?

- Amalie Skram har fortsatt noe å si i vår tid, det er mye samfunnskritikk i det hun skriver som passer i vårt samfunn, mener læreren ved Drammen videregående.

Fra juryens begrunnelse:

«Inghill Johansens tekster lister seg stille, balanserer presist og stryker seg helt tett inntil. De veloverveide, originale og ofte poetiske formuleringene løfter på en særegen måte frem og understreker sårheten tekstene.

Beskrivelsene av mennesker og forholdet mellom dem, av betydningsfulle steder, av savn, tap og lengsel, er årvåkent erfart og formidlet med stor følsomhet – ofte med en underfundig, lavmælt humor.

Johansen skriver med en tyngde som gir tekstene styrke og retning. Den ytre handlingen i Johansens tekster er ofte enkel, konkret og hverdagslig, men under vibrerer det eksistensielt alvor».

Vært lærer i snart 30 år

Inghill Johansen har vært lærer på videregående skole siden 1992 (først tidligere Strømsø og nå Drammen videregående skole).

- Læreryrket og forfatteren er veldig adskilt. Jeg holder de to verdenene hver for seg - skolehverdagen er noe helt annet, avslutter Inghill Johansen.

Inghill Johansen debuterte i 1991 med romanen Hjertehvitt. Siden har hun gitt ut prosabøkene Suge (1996), Klage (2001) og Forsvinne (2009).

Våren 2016 utga Johansen boken Bungalow til strålende kritikker. For denne ble hun nominert til Ungdommens kritikerpris. Hun mottok også Doblougprisen for sitt forfatterskap.


Publisert 2. september 2019, oppdatert 2. september 2019.