Brageteatret i teten igjen

Brageteatret er nominert til Heddaprisen - teaterbransjens mest prestisjetunge utmerkelse - for to barne- og ungdomsforestillinger, "Romeo og Julie" og "Nå løper vi".

  • Av Carsten Øhrn

Nok en gang løfter Brageteatret Drammen og Buskerud frem i tetsjiktet av norsk scenekunst for barn og unge i Norge.

I fjor gikk regionteatret av med seieren i landets gjeveste prisutdeling innen profesjonelt teater, Heddaprisen, i kategorien beste forestilling for barn og ungdom.

Torsdag offentliggjorde Heddajuryen årets nominerte, og Brageteatret er nok en gang blant de som har bemerket seg.

- Spesielt gledelig er det at vi i år er med i konkurransen med to ulike produksjoner!

Cathrine Berg-Nielsen, markedsleder ved Bragerteatret

Brageteatret er eid av Buskerud fylkeskommune og Drammen kommune.

Populær 400-åring

- Først ut er teatrets hyllest til William Shakespeare-jubileet, den evig aktuelle historien om Romeo og Julie. Regien er ved Øyvind Osmo Eriksen. Til tross for at det i år er 400 år siden Shakespeares død, lever hans dramatikk i beste velgående, sier Berg-Nielsen.

Forestillingen hadde premiere i september 2015, og har vært spilt kontinuerlig siden, svimlende 210 ganger i hele Buskerud.

- Over 20 000 unge og voksne har sett Brageteatrets tolkning, og den er bl.a. fremhevet i Den kulturelle skolesekken i Buskeruds brukerundersøkelse blant elever og lærere som spesielt aktuell, engasjerende og morsom.

Cathrine Berg-Nielsen

Sterkt samarbeid og viktig historiefortelling

Den andre forestillingen Brageteatret er nominert for er Pia Maria Rolls Nå løper vi.

Forestillingen hadde urpremiere på teatret i februar. Dette er et slags dokumentarteater om barn på flukt fra krig.

I 1986 flykter åtte år gamle Sara og tre år gamle Buzhan fra sitt hjem i irakisk Kurdistan. Saddam Hussein har erklært Kurdistan for «forbudt område».

Søskenparet er på flukt i 8 år før de får asyl i Norge, de vokser opp i Tønsberg og begge utdanner seg til skuespillere.

- I Nå løper vi framstiller de sin dramatiske historie med humor og musikalitet i denne høyst aktuelle forestillingen, sier Berg-Nielsen.

Pia Maria Roll, instruktøren som sammen med søskenparet har omgjort den dramatiske historien til teater, har bemerket seg som en landets mest markante teaterkunstnere og har mottatt flere priser for sine dokumentariske forestillinger.

Dette er hennes første forestilling for et barnepublikum, og det var dermed helt naturlig at det var Brageteatret hun ønsket å samarbeide med om dette viktige prosjektet.

Teatret, med sitt 16 år lange fokus på scenekunst i barn og unges perspektiv, har opparbeidet seg en spisskompetanse på hvordan man skal kommunisere med sitt publikum. Dette er til stor nytte for de som virkelig ønsker å lage kunst for denne målgruppen.

Brageteatret er hovedsamarbeidspartner i prosjektet, som også er støttet av Teater Ibsen og Norsk kulturråd.

Buskerud og Drammen må smøre seg med tålmodighet ennå en stund, for hvem som vinner prisen for årets beste forestilling for barn og ungdom avsløres ikke før 12. juni.


Publisert 20. mai 2016, oppdatert 26. august 2019.