Kongsbergjazz på sykehjem: - Jeg får tårer i øynene, for det er stort å oppleve jazzstemningen igjen!

- Det er flott at Kongsberg Jazzfestival tar alle aldersgrupper på alvor, sier fylkesordfører Roger Ryberg (Ap).

Torsdag 5. juli åpnet fylkesordfører Roger Ryberg (Ap) årets Gulljazz på Skavangertun sykehjem på Kongsberg.

Gulljazz er en del av Kongsberg Jazzfestival.

- Det er en sann glede for meg å kunne få åpne årets Gulljazz her på Kongsberg. Jeg var her i 2016 da Gulljazz ble arrangert for første gang på Skavangertun. Det var virkelig en god opplevelse å være her da, og det er det også nå, sier Roger Ryberg.

Ideen bak arrangementet er å styrke de eldres tilbud på sykehjemmene, og la de bli en del av festivalen.

- De har behov for gode opplevelser, levende kvalitetsmusikk og festivitas, og jazzen var en del av deres ungdoms populærmusikk.

Kai Gustavsen, festivalsjef


Koste seg med jazz i sola: Fra venstre Toril Gjessing (85), Vera Gjessing (84), Grace Andvig (90) og Berit Krogh (80).

Buskerud fylkeskommune støtter også dette tiltaket i tillegg til den ordinære støtten til Kongsberg jazzfestival. Jazzfestivalen er Norges største jazzfestival, og Buskeruds største festival.

Busser inn publikummere

300 eldre er innom gratisarrangementet Gulljazz i løpet av torsdagen.

- Kongsberg Jazzfestival tar med dette festivalen ut til en viktig målgruppe, sier fylkesordføreren.

- De som bor på Skavangertun sykehjem, hjemmeboende eldre busses til området for å oppleve jazzfestivalen og kvalitetsmusikk på øverste hylle!

Roger Ryberg (Ap), fylkesordfører

Pyntes til fest

Skavangertuns uteområde pyntes til en festplass med store telt til publikum, band, griller, bar og kaffeservering. Gulljazz byr på et variert program med musikk.

- Konseptet er fantastisk! Husk at jazzmusikken fra 30,- 40,- og 50-tallet, som er utgangspunktet for opprettelsen av jazzfestivalene, var dagens eldres populærmusikk, fortsetter Ryberg.

- Jeg får tårer i øynene, for det er stort å oppleve jazzstemningen igjen.

Beboer, Skavangertun sykehjem, Kongsberg 

Organisasjonen Gulljazz jobber over hele landet og ønsker å lage jazzfestival til de eldre på alle landets jazzfestivaler.

I mange år har organisasjonen organisert jazzmusikk til eldre på sykehjem, også her i Kongsberg, og det var forløperen til det som ble Gulljazz.

Det første Gulljazzarrangementet var i samarbeid med Molde internasjonale jazzfestival i 2013, og i 2017 var det Gulljazz på hele 4 av de store jazzfestivalene i Norge. Så måtte dessverre organisasjonen i vinter legges på is, grunnet manglende finansiering.

- Dette gjorde at Kongsberg jazzfestival og Buskerud fylkeskommune måtte se på alle muligheter for å få til dette som her på Skavangertun har vært så vellykka. Vi er her i dag, så vi fikk det til! sier Ryberg.

- Uten Buskerud fylkeskommunes støtte så hadde det ikke blitt arrangert Gulljazz i år, avslutter festivalsjef Kai Gustavsen.


Publisert 6. juli 2018, oppdatert 26. august 2019.