Unge talenter slapp seg løs

Over 260 unge kulturutøvere fra hele fylket møttes til fylkesmønstringa. Se hvem som går videre til finalen i Trondheim.

 • Av Carsten Øhrn

Se bildegalleri: Se bilder fra Ungdommens kulturmønstring 2014 (Facebook)

-  Helgens arrangement ble en stor suksess, oppsummerer juryleder Hilde Eriksen, som til daglig jobber med Den kulturelle skolesekken i Buskerud fylkeskommune.

- Vi fikk se mange flinke ungdommer på scenen, mye flott kunst og sterke historier fra litteratur med ungdom som utleverer seg selv, sier Eriksen.

Ungdommens kulturmøsntring Buskerud (UKM) administreres av Buskerud musikkråd, på vegne av Buskerud fylkeskommune. Musikkrådet er ansvarlig for gjennomføring av fylkesmønstringen.

Årets mønstring ble arrangert på Ringerike kultursenter med over 260 unge kulturutøvere fra hele fylket. Hønefoss videregående skole, avdeling for matfag, lagde mat og serverte deltagerne.

Over 80 innslag på scenen

Det ble gjennomført fire forestillinger med over 80 innslag på scenen og en utstilling med over 60 kunstverk. I tillegg har deltagerne kunnet være med på verksteder og workshops.

- Det er viktig å presisere at dette ikke er en konkurranse, understreker daglig leder i Buskerud musikkråd Ole-Jacob Thorkildsen.

- Det er ikke de nødvendigvis de "flinkeste" som blir plukket ut, men de som formidler godt og har et personlig uttrykk", fortsetter Thorkildsen.

Økning på over 20 prosent

For tredje året på rad har det vært stor økning i antall deltagere på UKM Buskerud. I år har det totalt vært 1.275 deltagere på UKM i Buskerud, en økning på over 20 %.

- Kvaliteten på deltagerne har i år vært svært høy. Dette er et tegn på at det gror godt blant kulturinteresserte ungdommer i fylket, sier han.

Det å delta på UKM er mer enn bare det å framføre sangen sin eller stille ut sitt bilde. I løpet av helga har deltagerne sett på de andre deltagernes formidling, deltatt på workshops og knyttet sosiale bånd på tvers av alder, kommuner og regioner.

Se også: Her kan du lese flere intervjuer med deltakerne

Big Band Bullies 2014
Storbandet Big Band Bullies fra Ringerike var dhelgens desidert største gruppe med deltakere.

Følgende deltagere ble plukket ut til UKM- Festivalen 2014

Scene (Musikk/dans/drama)

 • Big Band Bullies: 17 deltagere Ringerike
 • Hellriders fra Hurum: Alexander Knutsen 13 år, Emil Solberg Olsen 12 år og Espen Hendriksen 14 år
 • Hermann Støa Sannes: 13 år Lier
 • Typicul & Aqzin Drammen: Håkon Johnsgård 18 år og Sebastian Bruknapp 18 år
 • Nils Ole Håvardsrud: 18 år Nore og Uvdal

Utstilling

 • Hanna Tandberg: 18 år Drammen
 • Nancy Violet Whitning: 16 år Hol
 • Hilde Nyhus: 14 år Krødsherad
 • Johanne Eika Bergill: 19 år Lier

Film

 • Mikkel H Hauge: 18 år Drammen

Litteratur

 • Olaug Hoftun: 18 år Gol

Konferansier

 • Ida Helene Benonisen: 15 år Lier

Nettredaksjon

 • Sina Møglestue: 16 år Røyken
 • Simen Øyen: 17 år Hurum

Flerkamera/TV

 • Sarah Gillespi: 17 år Rosthaug videregående skole
 • Sunniva Fjulsrud Bjørkeseth: 17 år Rosthaug videregående skole

Unge Arrangører/Sceneteknikk

 • Ola Fivelstad Smaaberg: 15 år Gol
 • Joacim Kasin Jacobsen 19 år Kongsberg 

I tillegg ble følgende nominasjoner og priser delt ut: (Med muntlig begrunnelse)

Ildsjelprisen

Buskeruds kandidat til Ildsjelprisen går til en UKM-kommunekontakt som har hatt ansvar for UKM i sin kommune i en lang rekke år. Ikke bare har hun oversikt over deltagerne fra sin kommune men hun koordinerer en felles mønstring for tre kommuner. Buskeruds kandidat til Ildsjelprisen er kommunekontakten i Rollag kommune, Solfrid Holtan.

Årets UKM-Kommune

Hvert år tildeles prisen årets UKM-kommune til to kommuner som har hatt en særlig satsning på UKM, prisen er på kr. 10.000.-, og den skal brukes til lokalt UKM-arbeid neste år.

Buskeruds kandidat til årets UKM-kommune har arbeidet svært godt med UKM i mange år. I Buskerud har vi en kommune som i år hadde med 29,6 % av målgruppa som deltagere på sin lokalmønstring, - en dobling prosentandel siden 2011. Buskeruds kandidat til «Årets UKM-kommune» er Hol.

Turbo-prisen

I år har det på landsplan vært en liten økning i antall deltagere på UKM, også i Buskerud har vi økning for tredje år på rad, og Buskerud er som fylke på tredjeplass i lista over fylker som har økning i antall deltagere. Vi har også den kommunen som har størst økning i antall deltagere i hele Norge.

"Turboprisen" går til den kommunen som har hatt størst økning i antall deltagere fra 2013 til 2014.

Prisen består av et diplom og kr. 5.000.- til videre UKM arbeid. Turboprisen går til en kommune som har hatt en økning på 888 % fra 2013-2014.

Årets Turbopris går til Ringerike.

Buskerud musikkråd (BMR) arrangerer Ungdommens kulturmønstring i Buskerud. BMR er musikklivets paraplyorganisasjon i Buskerud.


Publisert 28. april 2014, oppdatert 26. august 2019.