Fant 8.000 år gammel elg

Unikt arkeologisk funn i Lier. Fant Norges største helleristning av elg på hele 4 x 4 meter.

- Jeg ble litt paff. Vi har jo vært her oppe i 34 år og jobbet, men jeg skjønte jo at det var en stor helleristning da jeg begynte å koste bort mosen på berget, sier Are Janson som oppdaget helleristningen.

- Jeg er interessert i arkeologi, og det er gøy at vi oppdaget helleristningen her i Lier, men det viktigste med funnet er jo at vi kan lære noe om linjene bakover, sier han.

Janson jobber til daglig i Lier kommune og meldte fra til fylkeskommunen om funnet.

Norges største
Helleristningen som er oppdaget i Lier er på hele 4 x 4 meter og dermed Norges største ristning av en elg.

- Det er svært sjelden at det dukker opp nye, ukjente helleristningsfelt, forklarer arkeolog Lars Hovland i Buskerud fylkeskommune.

På Østlandet er det i dag registrert 11 helleristningsfelt fra eldre steinalder, og alle er oppdaget de siste 150 årene. 

- Elgen som er funnet i Lier er 8.000 år gammel, og siden 1970-tallet er det bare dukket opp et par nye ristninger fra denne perioden på Østlandet, fortsetter han.

Ristninger i Buskerud
Kjente ristninger ligger blant annet ved Geithus i Modum og inngår i en kultursti der. Tidligere er det funnet to helleristningsfelter i Drammensområdet: Skogerveien og Åskollen.

Hver av disse har hvert sitt motiv som er viden kjent: Skogerhvalen og Åskollenelgen.

Åskollenelgen har til nå vært ansett som den største og en av de mest forseggjorte helleristningen av elg fra eldre steinalder.

Med sine 1,8 meter og utrolige detaljrikdom har den vært et imponerende skue og et mektig uttrykk til oss fra de som levde i det mange regner som en primitiv og enkel tid.

Men den elgristningen som nå har dukket opp i Lier sprenger skalaen for størrelse.

Fant skålgroper
Det var i fjor høst at skålgropene som ble Liers første helleristningsfelt kom for dagen. Disse er antatt å være fra bronsealder eller jernalder. Det nye feltet ligger ikke langt unna, men er mye eldre.

- De lagde bilder av maten sin i steinalderen. På fine, glatte bergflater risset man inn bilder av det som trolig var menyen og målet for jakt og fangst, forklarer Hovland.

- Nå skal forskere fra Kulturhistorisk museum granske disse ristningene nærmere og forhåpentlig vis vil disse funnene bidra til at vi bedre forstår hvor slike ristninger er skjult i landskapet og gi oss ny kunnskap om jegerne i steinalderen, sier arkeologen i fylkeskommunen.

- Jeg håper stedet blir merket opp slik at publikum kan nyte dette, avslutter Are Janson.

For ytterligere informasjon:
Lars Hovland, arkeolog i Buskerud fylkeskommune, 32 80 86 64.

Publisert 28. juni 2013, oppdatert 14. august 2019.