Dette kan være løsningen på klimakrisen

Grønn energirevolusjon: I et lite laboratorium i Røyken sitter far og sønn med en liten reaktor av tykt metall som kan være løsningen på verdens energiproblem.

På et arbeidsbord i et næringslokale i Røyken står en reaktor som sender ut mer energi enn det som ble puttet inn.

- Det er en lavenergi kjernereaksjon som oppnås ved at du har ultratett hydrogen og klarer å oppnå en fusjonsprosess som normalt krever enorme energimengder for å sette i gang, forklarer Dag Zeiner-Gundersen, sivilingeniør og styreleder i Norrønt AS.

Her kan du lese mer om lavenergi kjernereaksjoner (Low Energy Nuclear Reactions)

- Vi har de siste 50 årene forurenset mer enn hele menneskehetens historie, vi er på helt feil spor.

Dag Zeiner-Gundersen

Sammen med sønnen Sindre Zeiner-Gundersen viser han frem reaktoren som kan revolusjonere energibransjen i løpet av får år.

Frigjør en svær mengde energi

Reaktor

- I det daglig kan man bruke dette innenfor fremdrift av biler, tog, båt og fly. Vi kan oppvarme hus, vann og produksjon av strøm, sier Dag Zeiner-Gundersen.

- Hvor realistisk er det at dette kommer til å skje?

- Vi jobber veldig hardt for at dette skal være tilgjengelig i markedet i løpet av fem år, fortsetter Sindre Zeiner-Gundersen.

Sindre Zeiner-Gundersen tar nå en PhD-grad på såkalt Rydbergmaterie ved Universitetet på Island.

- Det umulige kan bli mulig. Dette er en gamechanger.

Dag Zeiner-Gundersen

- Vi kjører vårt eget løp. Vi ønsker at hele verden skal endres fra å drive med fossilt brennstoff til at alt som skal være av energiproduksjon skal være fra fornybar kilde, sier de to.

- Det spiller ingen rolle om det er vann, sol eller vind eller nucleart, mener Zeiner-Gundersen.

- Det som skal utvinnes av olje og gas er kun til produkter som vi trenger i det daglige samfunn, og det skal være resirkulert som plastprodukter. Olje skal ikke brennes av, det er en misforstått måte å gjøre det på, mener far og sønn Zeiner-Gundersen.

- Vi trenger nye verktøy og løsninger

Fylkesordfører Roger Ryberg (Ap), fylkesrådmann Georg N. Smedhus og utviklingssjef Kristian Thowsen besøkte far og sønn Zeiner-Gundersen i Røyken mandag formiddag.

- For fremtiden trenger vi å utvikle oss. Vi trenger nye verktøy og løsninger.

Roger Ryberg (Ap), fylkesordfører i Buskerud fylkeskommune

- Det er vanskelig å fatte, men dette kan revolusjonere alt vi driver på med innenfor energi, sier Roger Ryberg om reaktoren som står på bordet foran ham.

- For oss i fylkeskommunen er det viktig å være med på å utvikle næringslivet og hjelpe slik at de kommer videre. Det er fantastisk spennende å møte slike miljøer, sier Ryberg.

- Det er viktig at vi oppdager slike miljøer, og får frem alle dem som har ideer som kan forandre samfunnet vårt og få til en helt annen fart på det grønne skiftet og skape nye arbeidsplasser, sier fylkesrådmann Georg N. Smedhus.

-  Det er veldig nyttig å være her og se og lære litt. Buskerud fylkeskommune er jo også en stor aktør i kraftbransjen, så i den forbindelse så er det spennende å se hva som rører seg i bransjen, sier Smedhus.

- Alle kan være gründere. Hvem som helst kan prøve å få til gründervirksomheter. Se på det umulige som mulig.

Dag Zeiner-Gundersen, sivilingeniør og styreleder i Norrønt AS


Publisert 6. juni 2016, oppdatert 6. juni 2016.