- Viktig å være tilstede

- Jeg har selv mistet folk jeg kjenner i trafikken, og det er tungt å miste noen man er glad i, sa en tydelig preget samferdselsminister under markeringen av Trafikkofrenes dag i Buskerud.

18 personer mistet livet i trafikken i Buskerud i fjor. Søndag 11. januar ble Trafikkofrenes dag i Buskerud markert med fakkeltog ved Åssiden kirke i Drammen.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen deltok i fakkeltoget, holdt tale inne i kirken og var tydelig preget av stunden.

-  Det handler om å vise medfølelse og prøve å bidra med omsorg til dem som har opplevd å miste noen i trafikken. Derfor er jeg her i dag, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

Ketil Solvik-Olsen

- Jeg har selv mistet folk jeg kjenner, og det er tungt å miste noen man er glad i trafikken, sier han.

- Å være her i dag er en veldig personlig påminnelse for meg, samtidig er det også en drivkraft i det videre arbeidet med trafikksikkerhet, sier Solvik-Olsen. 

- Færre skal oppleve dette, og vi er mange ulike etater som jobber for å nå visjonen om 0 drepte i trafikken, sier han.

Det er Buskerud fylkeskommune som i samarbeid med kirken, politiet, Statens vegvesen, Trygg Trafikk, ambulansene, brannvesenet, Drammen kommune, MA, rusfri trafikk og livsstil, NAF og Røde Kors står bak markeringen.

Mistet lillebroren

Silje Christine Siggum

20 år gamle Silje Christine Sviggum fra Hovet i Hallingdal holdt tale i kirken på vegne av pårørende.

- Det er veldig spesielt å snakke under en slik markering. Jeg vet jo at de som er her har det vondt og jeg vil ikke tråkke noen på tærne, men jeg opplever det samtidig som veldig fint å få være her sammen, sier 20-åringen fra Hovet.

Silje Christine Sviggum var sammen med familien sin på vei hjem til Hallingdal før jul i 2007, de de ble usatt for en trafikkulykke ved Sokna. Broren Sindre (10) mistet livet i ulykken.

- Det er rart å tenke på at han skulle vært 18 år, sier hun.

- Føler du at det hjelper å ha en slik markering som Trafikkofrenes dag?

- Absolutt. Det er kjempehyggelig å vite at man er en del av noe. At man ikke bare er alene om det, men kan møte andre som har opplevd det samme, og det betyr mye at man tenner lys her i dag, sier hun.

Engler i sneen

Jonas Fjeld
Artisten Jonas Fjeld bidro med sang under markeringen i Åssiden kirke.

- Jeg føler veldig med dem som har mistet noen i trafikken. Det er så meningsløst, sier Jonas Fjeld.

- Etter 43 år på veien så har jeg vært mange ganger i nærheten, det skjer så fort, fortsetter artisten fra Drammen.

- Det er uvant å spille under en sånn markering, men jeg synes låtene passet, sier Fjeld som blant annet spilte sangene sine «Drammen i regn» og «Engler i sneen».

- Viktig at folk møtes

Buskerud fylkeskommunen har et overordnet ansvar for å samordne trafikksikkerhetsarbeidet i fylket (vegtrafikklovens § 40a) - et arbeid som gjøres gjennom Fylkets trafikksikkerhetsutvalg (FTU).

- Jeg tror det er viktig at folk som er involvert kan møtes, få felles trøst, støtte hverandre og samles til ettertanke, sier fylkesordfører Morten Eriksrød.

Fylkesordføreren synes det er fint at pårørende kommer og deler sine erfaringer med andre.

- Siljes beretning var tankevekkende, og jeg tror talen var til stor hjelp for dem som opplever sorgen for første gang, avslutter Morten Eriksrød.

Åssiden kirke


Publisert 11. januar 2015, oppdatert 11. januar 2015.