- Hallingdal er i siget

Fylkestinget på befaring i Hallingdal: - Hallingdal har som de fleste distriktsregioner utfordringer, men jeg føler at Hallingdal har driv og et næringsliv som vil.

Ut i regionene. Torsdag 28. - fredag 29. august var fylkestinget i Buskerud på todagers befaring i Hallingdal for å møte lokalt næringsliv, ordførere og elever ved de videregående skolene.

- Det er veldig hyggelig at fylkeskommunen tar seg tid til å komme til oss. Vi er opptatt av arbeidsplasser ute i distriktet - det hjelper oss til å legge til rette for næringsutvikling, og vi er opptatt av gode samferdselsløsninger, sier ordfører i Hol, Tony Arild Kjøl i Hol kommune.

- Vi er en region i vekst der det skjer veldig mye, og jeg er helt enig med kollegaen min i Hol, det er veldig viktig med samferdsel, sier ordfører i Flå, Tor Egil Buøen.

- Hallingdal har som de fleste distriktsregioner utfordringer, men jeg føler at Hallingdal har driv og at vi har et næringsliv som vil. Politikerne i dalen er veldig samstemte om at dette skal vi få til på en god måte. Hallingdal er i siget, sier Knut Arne Gurigard, leder i regionrådet for Hallingdal.

Fylkesordfører Morten Eriksrød lyttet og noterte seg hva ordførerne er opptatt av.

- Ordførerne trekker fram viktige forhold som gjelder partnerskapssamarbeidet framover, sier fylkesordfører Morten Eriksrød.

- De har en felles strategi og jeg synes det er en veldig god inngang når vi nå skal reorganisere oss i forhold til arbeidet når det gjelder region opp mot fylkeskommunen i utviklingsarbeidet, sier fylkesordføreren.

- Drømmelærere


Fra venstre: Malin Saue Johansen, Vilde Rød Knudsen, Jaran Svare Lilleland, fylkesutdanningssjef Jan-Helge Atterås, rektor Grete Golberg og fylkesordfører Morten Eriksrød.

Fylkestingets todagers befaring i Hallingdal startet torsdag 28. august med besøk på Gol vidaregåande skule der fylkespolitikerne fikk møte elever og lærere.

- Jeg trives veldig godt. Det er et godt sosilt miljø med lite mobbing. Vi er jo ikke en stor skole og det er kanskje derfor vi får et så godt miljø, sier Vilde Rød Knudsen (17), elev på VG2 Medier -og kommunikasjon.

- Det er veldig lett å få kontakt med rektor og lærerne, de er alltid tilgjengelige hvis det er noen problemer, forsetter 17-åringen.

- Vi er veldig opptatt av å skape et miljø der medvirkning er viktig, sier rektor Grete Golberg.

Gol vgs har seks utdanningsprogram, både studieforberedende og yrkesfaglige, og rundt 400 elevplasser .

- Jeg prøver å bruke alle elevene, og erfaringen vår med å jobbe slik viser at elevene er minst like ansvarsbevisste som de som jobber her, sier rektoren.

- Her på Gol føler elevene seg verdsatt, de får ansvar og de sier at de har drømmelærere. Det er virkelig kjekt å høre hvor godt skolen jobber med det styrkebaserte tenkesettet der de ser styrkene i hver enkelt elev - dette var flott, oppsummerer fylkesordfører Morten Eriksrød.

Frihet til å skape resultater


Rektor Oddvar Skråmestø viser fylkespolitikerne den nye hallen på skolen.

Neste stopp for fylkespolitikerne var Ål vidaregåande skole. Skolen er en kombinert skole med ca 250 elever fordelt på ca 20 klasser.

- Vi får ting til, og vi trenger må ha rammebetingelser som gir oss frihet til å skape resultater. Alle er passer ikke inn i samme form, så det å få lov til å gå utenfor firkanten er det som gjør at det er gøy å være her, sier rektor Oddvar Skråmestø.

Skolen har suksess med gjennomføring og har svært lavt frafall. I skoleåret 2013/21014 var frafallet på kun to prosent.

- Forholdet til lærermesteren er avgjørende. Vi jobber derfor bevisst med relasjon, relasjon, relasjon, fortsetter Skråmestø.

- Elevene bygger skolen

Rektoren er svært stolt over innsatsen til elevene i forbindelse med byggingen av et nytt 1000 kvm stor lokale. 

- Det er elevene som står for byggingen av sin egen skole, poengterer han.

- Ved ideutvikling, planlegging og bygging av den nye bygghallen har Ål vidaregåande skole og rektor Oddvar Skråmestø nok en gang vist at de er fantastisk flinke til å tenke smart og "utenfor boksen", sier Bjørn Tore Ødegården (Ap), medlem av fylkestinget og utdanningspolitiker i fylkeskommunen.

- Prosjektet er et eksempel til etterfølgelse. Skolen har i all hovedsak selv stått for alt, fra ide til prosjektering og bygging. Dette er gjort på en måte som har bidratt til betydelig kompetanseutvikling og sterkt engasjement både hos personalet og elevene, og kostnaden for det ferdige bygget vil være om lag 50 prosent lavere enn markedspris for tilsvarende bygg, sier Ødegården som er imponert over arbeidet.

Flyr utenlandske skiturister til Geilo og Hemsedal

Leirin Lufthavn Fagernes

Reiselivet er en viktig næring i Buskerud. Over 10 000 personer jobber direkte eller indirekte i reiselivet i fylket. I Hallingdal utgjør dette 1/3 av all sysselsetting.

Derfor var neste stopp på programmet for fylkespolitikerne et møte med næringen for å høre og lære mer om hvordan de jobber for å komme opp igjen etter finanskrisen og bortfall av utenlandske turister.

Birgit Haugen fra Geilo orienterte om charter som drivkraft i reiselivsutviklingen. De tre konkurrentene Geilo, Hemsedal og Beitostølen mener de har mer å hente på å samarbeide om å få flere utenlandske turister til å velge vinterNorge.

Derfor satser de stort på å selge de tre destinasjonene internasjonalt, og lokker turistene med snø og et bredt vintertilbud.

Så langt har det vært britiske turister som har benyttet seg av tilbudet - kommende vinter lander for første gang fly med tyske turister på Leirin.

Gjestene fraktes fra videre fra flyplassen til den destinasjonen de har valgt. Satsingen forventes å nå en omsetning på over 20 millioner kroner i 2014/2015-sesongen.

- Det er interessant og bekrefter vår forventing om at eierne av reiselivsbedriftene i Hallingdal er villige til å se på og utvikle nye muligheter i utlandet. Den markedsåpningen de har fått på charter er forbilledlig, avslutter Dag Øivind Henriksen (H), medlem av fylkestinget i Buskerud.


Publisert 29. august 2014, oppdatert 29. august 2014.