Åpnet Norges første nasjonale vintensenter

Norges første nasjonale vitensenter for styrkebasert læring ble høytidelig åpnet av Kronprinsparet. - Det er inspirerende, og det blir veldig spennende å følge med på utviklingen i årene som kommer, sier kronprins Haakon.

Norges første nasjonale vitensenter for styrkebasert læring ble høytidelig åpnet av Kronprinsparet mandag ettermiddag.

Nasjonalt vitensenter skal skape organisasjoner og oppvekstmiljøer som begeistrer, og har sine lokaler hos Arbeidsinstituttet i Buskerud (AIB) i Drammen.

- Det er over 100 ungdommer som får gå på Arbeidsinstituttet Buskerud, og vi håper at Vitensenteret gjør at veldig mange flere blir kjent med metodikken, sier kronprins Haakon.

- Det er masse gull her som kan hentes ut av andre også, så det blir veldig gøy å følge med på utviklingen i årene som kommer, fortsetter han engasjert.

- Det er en veldig flott opplevelse for oss å få være her i dag og se alle ungdommene som har vært gjennom metoden, og som har klart seg så bra. Det er noe av det fineste - å se at metoden fungerer i praksis, sier kronprinsesse Mette-Marit.

- De har jobbet lenge med dette, så det er viktig at man nå med Vitensenteret når ut til flere kommuner og fylker i landet vårt, sier kronprinsessen.

Offisiell åpning Vitensenteret gruppearbeid
- Kronprinsen er en cool fyr som det er veldig inspirerende å snakke med, sier elev Jon Nordstrøm (20) ved AIB som satt ved siden av kronprinsen under åpningen.

Et ledende kunnskapssenter

Hva skjer i organisasjoner hvis man går fra å identifisere det som ikke fungerer til å etterspørre og ha fokus på det man lykkes med – og lære og praktisere det?

Gjennom forskningsbasert kunnskap skal Nasjonalt vitensenter for styrkebasert læring være et ledende kunnskapssenter på området.

Vitensenteret er etablert som et resultat av et langvarig samarbeid mellom Buskerud fylkeskommune ved Arbeidsinstituttet i Buskerud (AIB) og fagmiljøet Lent as.

Formålet er å utvikle og spre kunnskap om styrkebasert læring til ulike offentlige og private virksomheter i Norge. Støtten Arbeidsinstituttet Buskerud (AIB) har fått gjennom avtalen med Kronprinsparets Fond har bidratt til å gjøre etableringen av Vitensenteret mulig.

Offisiell åpning Vitensenteret velkommen
Fylkesordfører Morten Eriksrød og fylkesutdanningssjef Jan-Helge Atterås ønsket kronprinsparet velkommen.

- Utløser et potensial

- Vi har gjennom mange år erfart at denne type tenkning utløser et potensial av muligheter både hos elever og medarbeidere, sier styreleder og fylkesutdanningssjef Jan-Helge Atterås.

- Det er disse erfaringene og resultatene vi nå skal formidle systematisk i landets første fagmiljø for utviklingsarbeid i styrkebasert tenkning.

Vitensenteret er allerede i gang med et av det første studiene i styrkebasert arbeid i Europa.

Studiet er kommet i stand gjennom et samarbeid med høgskolen i Buskerud og Vestfold. I tillegg til dette vil Vitensenteret starte opp en rekke spennende kurs allerede denne høsten.

I april 2016 vil det bli arrangert en internasjonal læringsfestival i Drammen. Her samarbeider senteret med internasjonale fagmiljø.

Offisiell åpning Vitensenteret elever

Mestring og læringsglede gir resultater

Samtaler om egne suksesser og ressurser utløser engasjement og skaper positive mestringsforventninger. Resultater viser at bare det å stille positive spørsmål i seg selv kan utløse viktige endringer.

- Bedrifter som legger til rette for at medarbeidere kan gjøre det de er gode til hver dag, har mindre fravær og bedre helse enn i andre bedrifter. Mye tyder derfor på at bruk av en slik ressursorientert ledelsesstrategi både skaper bedre helse for menneskene og mer effektive resultater for bedriften, daglig leder Bjørn Hauger.

- Nasjonalt vitensenter for styrkebasert læring skal bidra til kunnskapsutviklende skoler og organisasjoner hvor alle involveres, arbeider og lærer sammen.

- Vitensenteret skal være en formidler av forskningsbasert kunnskap innen Positiv psykologi og Appreciative Inquiry, sier Ingebjørg Mæland som sammen med Hauger utgjør den daglige ledelsen.

- Det blir veldig spennende å følge med når andre kommuner og fylker bruker det positive tenkesettet. Jeg setter pris på at det er private miljøer som Lent som bidrar, så jeg gleder meg til å se hvordan dette utvikler seg, sier fylkesordfører Morten Eriksrød.


Publisert 15. september 2014, oppdatert 15. september 2014.