Buskerud best i landet på å skaffe læreplasser for andre år på rad

Buskerud ligger på topp når det gjelder læreplasser, viser en fylkesoversikt fra Utdanningsdirektoratet.

Oversikten fra Utdanningsdirektoratet viser at 77,7 prosent av søkerne til læreplass i Buskerud har fått tilbud.

Se oversikt over læreplasser i fylker i Norge (tabell 2)

- Det er veldig inspirerende at Buskerud for tredje år på rad er best i landet når det gjelder søkerne som har fått tilbud i bedrift, sier Mariann Gustavsen, formidlingsleder i Buskerud fylkeskommune.

Gustavsen sier 1 325 personer har søkt om læreplass i Buskerud.

Det er fagopplæringsseksjonen i fylkeskommunen som formidler søkere som ønsker å bli lærlinger. Dette er en prosess som pågår fra mars til oktober hvert år.

- Det er gledelig å se at dette arbeidet gir resultater, og at så mange bedrifter nå satser på lærlingeordningen, sier hun.

Selv om mange allerede har fått læreplass, så er det behov for flere læreplasser både hos eksisterende og nye lærebedrifter.

- Det gjenstår 200 søkere med opplæringsrett og 50 søkere uten rett som fortsatt venter på et tilbud i bedrift. Disse er fordelt på nesten 50 lærefag. Bedrifter som ønsker lærling kan ta kontakt med oss på formi...@bfk.no så finner vi aktuelle søkere til bedriften, sier Gustavsen.

Gustavsen sier de har startet arbeidet med å godkjenne lærekontrakter for de nye lærlingene.

- Nytt i år er at alle kontrakter skal behandles elektronisk. Vi oppfordrer alle nye lærlinger og lærebedrifter til å godkjenne så raskt som mulig når de får melding om at kontrakt er klar for godkjenning, sier hun.

Erfaring viser at mange får læreplass også på sensommeren og høsten. Formidlingen vil derfor fortsette til alle med opplæringsrett har fått et tilbud.

Dersom det ikke er mulig å gi alle tilbud i bedrift, blir det gitt tilbud om opplæring i skole. Dette skjer før formidlingen avsluttes i slutten av september/oktober.


Publisert 6. august 2019, oppdatert 6. august 2019.