Elever velger kultur for elever

Nytt skolesekk-program. - Det er kult at det er elever og ikke bare lærere som velger hva vi skal få se, sier Simen Stenersen (16).

Elever og lærere fra de videregående skolene i Buskerud var tirsdag samlet i Drammens Teater i forbindelse med lanseringen av kulturprogrammet til Den kulturelle skolesekken 2013/2014.

16-åringen fra Ringerike videregående skole er en av flere elever som synes det er bra at elevene selv kan få være med å velge fra katalogen.

- Det er bra og det er et kreativt innspill til skolehverdagen vår, sier Eldar Redalen(16) fra Numedal videregående skole.

- Det er veldig givende at vi elever kan få være med å bestemme hva vi skal se på skolen, ikke bare «go with the flow», sier Øvvind Nestegard (17) fra Ål vidaregåande skole.

Første gang i videregående opplæring
Det er første gang Den kulturelle skolesekken lanserer et samlet program for de vel 9.000 elevene i videregående opplæring i Buskerud.

- Poenget med kulturtreffet i dag er at skoler med elever og lærere skal få se noen få utdrag av det de kan plukke fra katalogen, sier Tone Østerdal i Buskerud fylkeskommune.

Det er fylkeskommunen som koordinerer, produserer og distribuerer det kulturelle skolesekktilbudet.

-  Fram til sommeren kan så elevene og lærerne bestille tilbudet de ønsker til sin skole slik at vi kan turnelegge dette klart til skolestart 2013/2014, forklarer Østerdal.

- Det er veldig viktig at det er elevene som er med og plukker tilbud. De er erfarne kulturbrukere og kjenner jo hva som er viktig i deres hverdag av tematikk, sier Østerdal.

- Et nært samarbeid mellom kultur- og skolesektoren er av avgjørende betydning for å lykkes med den kulturelle skolesekken. Dette er en stor satsing for Buskerud fylkeskommune, og forutsetter et systematisk og forpliktende samarbeid mellom kultur- og utdanningssektoren, sier Hege Irene Fossum, fungerende leder av hovedutvalg for utdanningsektoren i fylkeskommunen.

- Variert program
Det er stor variasjon i kunstutrykkene som elevene blir presentert for:

  • Litteratur
  • Tegneserier
  • Film
  • Teater
  • Musikk
  • Dans 

- Det er et veldig spennende program som gir innblikk i forskjellig kunstformer, og jeg synes det er artig med kunst inn i skolen, sier dramalærer Christopher Olsen ved Gol vidaregåande skule.

- Spennende at vi får mer kulturtilbud inn i skolen, sier Vanja Fossly (18) ved Gol vidaregåande skule.

- Det er veldig morsomt, og det inspirerer, sier Ingrid Helene Berg (17) ved Ringerike videregående skole.

Møtte utøverne
Under lanseringen i Teatret fikk de over 80 deltakerne møte noen av utøverne som skal ut på veien neste skoleår.

Gruppa Pelbo spilte, serieskaper Tor Erling Naas presenterte tegneserien «Straff i skolen» sammen med Knut Jordheim, Pirk animasjon presenterte «Spillet om Biskopsrud», regissør Kari Anne Moe presenterte filmen «Til ungdommen» og Absence viste fram smakebiter fra danseforestillingen «Askeladden på nye eventyr».

- Jeg er spesielt glad i musikk, og at det er så mye forskjellig. Det er et stort utvalg, sier Leni Langås Flåta (17) ved Numedal videregående skole.

- Jeg tror det er flere ting som passer skolen vår som er en kreativ skole, fortsetter Stine Marring Lislien (20) fra samme skole.

- Musikkinnslaget var veldig bra, sier Nora Sande (16) ved Ringerike videregående skole.

I tillegg presenterte litteraturprodusent Stig Elvis Furset ved fylkesbiblioteket bøkene «Liverpoolhjerter» og «Bagdad Indigo».

Bygningsvernsenteret la også fram sitt program for elevene i videregående opplæring.

- Det med byggteknikk var veldig interessant og aktuelt for oss, avslutter Oda Åsberg Hellumbråten (18) ved Numedal videregående skole.


Publisert 19. februar 2013, oppdatert 19. februar 2013.