Kokob Tadese (19) møtte Sanner: - Jeg elsker skolen!

Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner møtte elever ved Åssiden videregående skole som har kort botid i Norge.

- Det er bra å være her! Vi går sammen med ungdom på samme alder, og man blir kjent med andre og lærer seg fort norsk! sier Kokob Tadese (19) fra Eritrea.

19-åringen møtte sammen med Liya Gebrezgabher (20) - også hun fra Eritrea - kunnskaps- og integreringsministeren fredag ettermiddag da han besøkte Åssiden videregående skole i Drammen.

- Jeg elsker skole, så jeg jobber hardt med skolen!

Kokob Tadese (19)

- Det er bra at jeg fikk denne sjansen! Utdanning er viktig fordi man kan få jobb, har man ikke jobb så er alt litt vanskeligere, fortsetter Liya Gebrezgabher. 

Bakgrunnen for møtet er at statsråden denne våren reiser rundt i landet for å lytte til og lære av godt integreringsarbeid - og møte menneskene som gjør dette mulig.

Elevene har opplevd mye i sine unge liv

Sanner møtte elever som går i kombinasjonsklassene for ungdom i alderen 16 - 22 år med kort botid i Norge.

Kombinasjonsklassene er en avtale mellom Drammen kommune, Buskerud fylkeskommune og Åssiden videregående.

Klassene består av elever fra Drammen kommune som tar grunnskole for voksne og elever fra Åssiden videregående skole.

- Kombinasjonsklassen er et veldig godt tilbud! Elevene skryter av klassen! Det de trekker frem er at de er sammen med andre ungdommer, både norske- og innvandrerungdom, sier Jan Tore Sanner (H).

- Og så legger elevene til at det er strenge regler der læreren stiller krav - man følges opp dersom man ikke kommer på skolen, og det er bra, sier Sanner.

- Alle som er her har jo med seg en bagasje. Dette er ungdommer som har vært på flukt, og da er det viktig at når de kommer hit så skal de få gode og trygge rammer, og at de lærer norsk på skolen, sier Sanner.

Besøk Åssiden vgs Helleland
Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) deltok også på møtet med elevene på Åssiden videregående skole.

- Skolen jobber med hele mennesket!

- Åssiden videregående skole har gjort et valg. De har bestemt seg for å se og jobbe med det hele mennesket, poengterer Monica Myrvold Berg (Ap), medlem i hovedutvalget utdanning i Buskerud fylkeskommune.

- De vil drive skole på en slik måte at elevene kommer hit og mestrer noe. Elevene skal lykkes både faglig og sosialt, sier Myrvold Berg.

- Reell og varig integrering kan vi ikke få til gjennom sentrale vedtak og programmer alene, mener hun.

Målet med klassene er å gi minoritetsspråklige elever større muligheter til å gjennomføre ordinær videregående opplæring.

Innholdet i opplæringen har hovedfokus på norskopplæring og andre fellesfag, samt orientering om utdanningssystemet og yrkesorientering.

- Vi trenger også ledere som tør tenke annerledes og folk i førstelinjen som har det rette tankesettet og som jobber verdibasert. Det har vi et eksempel på i kombinasjonsklassene på Åssiden videregående skole, sier Myrvold Berg.

- Skolene er de viktigste arenaene for integrering.

Monica Myrvold Berg (Ap)

Sterke historier som setter spor

- Det er fantastisk at vi får besøk av to statsråder og at de får høre de sterke historiene elevene våre har på hjertet, sier rektor Ann Mari Henriksen ved Åssiden videregående skole.

- Det er sterke historier om styrke, drømmer og håp og jeg håper statsrådene fikk noe å tenke på. Det er så mye ressurser i disse ungdommene, avslutter rektor Ann Mari Henriksen ved Åssiden videregående skole.

Statsråd Sanner lanserer kampanjefilm mot negativ sosial kontroll
Under besøket på Åssiden presenterte også statsråd Sanner en kampanjefilm mot negativ sosial kontroll som han og barne- og likestillingsministeren så sammen med elevene.


Publisert 1. juni 2018, oppdatert 1. juni 2018.