Laget 100 kg tung stol av skolebestikk

Elever og lærere ved Hønefoss videregående skole samlet inn gammelt bestikk. Kunstneren Toril Bonsaksen tok bestikket og laget en 100 kilo tung stol til kantina.

- Jeg ønsker å vekke minner ved å bruke bestikk som har levd et liv før det kom til meg, sier kunstneren Toril Bonsaksen.

Fredag ettermiddag monterte hun kunstverket Besatt i kantina på nye Hønefoss videregående skole.

Besatt er et bestillingsverk laget til skolen og består av over 1700 bestikkdeler, veier rundt 100 kilo og har tatt 300 timer å sveise sammen.

Toril BonsaksenVerket er en hyllest til det nitidige arbeid som ofte ligger bak et kunstverk, og til inspirasjon for elever som skal lære seg et håndverk.

- Jeg har i hovedsak samlet inn bestikk til verket fra loppemarked og bruktbutikker. Noen vil kanskje gjenkjenne bestemors gamle bestikk, andre det det har i skuffen hjemme, sier hun.

- Verket veier 100 kilo. Når 30 av disse kiloene er samlet inn av elevene selv, betyr det at de har puttet litt av sin historie i skulpturen. Det synes jeg gjør dette ekstra gøy, fortsetter kunstneren.

Det er Buskerud fylkeskommune som har bygd skolen til nær 500 millioner kroner. I forbindelse med bygging settes det av 1 % av byggebudsjett til utsmykking og kunstprosjekter.

I tillegg er det bevilget statlige penger via Kunst i Offentlige Rom (KORO) til prosjektet ved Hønefoss videregående skole. Kunstplanen for skolen er grunnlag for de enkelte kunstprosjektene.

Det er et ønske å heve yrkesfagenes status og kunstutvalget har derfor valgt kunstprosjekter der godt håndverk og materialene er en viktig del av det kunstneriske uttrykket og eksponeres som en kvalitet.

- At kunstutvalget har valgt å fokusere på kunst hvor også selve håndverket og materialene er godt synlig for elevene, synes jeg er flott, spesielt på en yrkesskole som Hønefoss videregående skole, sier Bonsaksen.

- Jeg håper det vil gi elevene eierskap til skulpturen, det er jo for dem den er laget, avslutter Toril Bonsaksen.

Litt bakgrunnsinformasjon:

Toril Bonsaksen er født i 1973, og bor og jobber i Oslo. Hun er en allsidig metallkunster, utdannet ved Kunsthøyskolen i Oslo. Hun har deltatt i flere utstillinger, både i inn og utland, og har bred erfaring fra metallarbeider i både små og store format. Besatt er hennes andre bestikkskulptur og oppfølgeren til verket Mett fra 2013.


Publisert 5. juni 2015, oppdatert 5. juni 2015.