Rørt av elevhistorier

Imponert av pedagogikken til Arbeidsinstituttet. - Det er virkelig gøy å se at man får fram gullet i hver ungdom, sier Mette-Marit.

- Det er veldig gøy å være her. Det å fokusere på de positive tingene - det som vi er gode på - og  ta utgangspunkt i det, kan være fint for oss alle. Det er jo det som hele pedagogikken til Arbeidsinstituttet Buskerud baserer seg på, sier kronprins Haakon.

Torsdag møtte han sammen med kronprinsesse Mette-Marit elever og lærere på Sundvolden til arbeidsseminar i regi av Arbeidsinstituttet Buskerud (AIB), Lent, NHO og Kronprinsparets Fond.

AIB er eid av Buskerud fylkeskommune og har holdt på i over 30 år. Sommeren 2011 ble de plukket ut av blant over 100 ungdomsprosjekter til å motta økonomisk støtte fra Kronprinsparets Fond.

- Fantastisk prosjekt
Pedagogikken til AIB - AI-metoden - er en annen måte å lære på der man fokuserer på å se det beste i både oss selv og hverandre.

- Det er et helt fantastisk prosjekt. Jeg har fulgt Arbeidsinstituttet Buskerud i en del år nå og ser her i dag at man virkelig får fram gullet i hver eneste ungdom, sier kronprinsesse Mette-Marit.

- Jeg har lært enda mer om AI-metoden her i dag, sier Mette-Marit.

- Det er viktig å fokusere på det positive, det er noe vi alle kan lære av, sier hun.

- Jeg tror veldig på det å skryte av hverandre og sette seg mål, fortsetter kronprinsen.

Finne svar
Målet med konferansen er blant annet å  finne noen av svarene på: «Hvordan kan vi sammen skape en videregående opplæring og skolehverdag som fremmer læringslyst hos alle og sikrer gode arbeidstakere til framtidens arbeidsliv?»

Kronprinsparet deltok aktivt ved å sitte på hvert sitt gruppebord og dele gode historier med elever og skoleledere.

 - Hun lyttet oppriktig til det jeg hadde å si. Hun er veldig jordnær og har et stort hjerte. Vi er heldige som har et sånt kronprinspar, sier elev Tine A. Sydtskow (20) fra Arbeidsinstituttet som delte historier med kronprinsessen.

- Man kan få til alt
- Arbeidsinstituttet har vært med på åpne det bilde av verden jeg har hatt, sier 20-åringen fra Drammen.

- Jeg er takknemlig for alle menneskene som har bidratt til å hjelpe meg til å hjelpe meg selv, sier hun.

-  Det å bli trodd på er veldig viktig. Man kan klare alt selv om man har blitt sett på som en taper, sier 20-åringen.

- Det skjer noe viktig
- Vi har fått til mer enn det vi håpet på her i dag. Vi ønsket å samle elever, lærere, folk fra næringslivet som jobber med lærlinger, politikere og kronprinsparet, sier leder Ingebjørg Mæland fra AIB.

- Kronprinsparet ønsker virkelig å løfte dette og bidra til at andre ser at her skjer det noe som er viktig, sier Mæland.

- Og det som alltid gjør dette så spesielt er jo elevhistoriene, poengterer hun.

 - Dette er en høydepunktopplevelse for meg, og ikke minst for ungdommene. Det er elevhistoriene som viser de gode grepene for hvordan vi skal få flere gjennom utdanningsløpet, sier fylkesutdanningssjef Jan-Helge Atterås i Buskerud fylkeskommune.

- Det viktigste vi har lært er at det er den indre motivasjonen, når folk blir trygge, da kan de oppnå resultater de ikke trodde var mulig, avslutter fylkesutdanningssjefen.

Gode resultater
AIB har oppnådd oppsiktsvekkende gode resultater ved å jobbe annerledes sammen med ungdommene.

Viktige suksessfaktorer har vært fokus på ungdommens styrker, og et samarbeid mellom ungdom, veiledere og ledere basert på gjensidig anerkjennelse og respekt.

Ungdommene har fått økt selvtillit, økt motivasjon og læringsglede, og de setter seg mål for utdanning og jobb.

Publisert 24. april 2013, oppdatert 24. april 2013.