Rørte kronprisen med historier om verdighet

Global Dignity Day: Elever ved Drammen videregående skole delte historier om verdighet med kronprinsen. - Jeg ble rørt fordi historiene betyr så mye for elevene, sier kronprins Haakon

Tirsdag morgen møtte kronprins Haakon nær 500 1. klassinger ved Drammen videregående skole i forbindelse med Global Dignity Day.

I sitt møte med elevene var kronprinsen særlig opptatt av at hver enkelt elev bruker ressursene sine slik at de kan styrke andres verdighet.

- Du er en leder. Alle som er i dette rommet er en leder, det er noen som ser til dere, det er noen som blir påvirket av dere. Hvordan har du tenkt å bruke det lederskapet? Hva slags påvirkning har du lyst til å ha på andre mennesker, sa kronprinsen i sin tale til elevene.

Retten til å leve et verdig liv

Det var i 2006 at kronprins Haakon tok initiativet til Global Dignity sammen med den amerikanske fattigdomsbekjemperen John Hope Bryant og den finske filosofiprofessoren Pekka Himanen.

Tanken bak Global Dignity er å sette fokus på den universelle retten alle mennesker har til å leve et verdig liv.

- Kanskje vi kan bli litt mer oppmerksomme, se rundt oss og tenke over hvordan vi som enkeltmennesker kan bidra til at andre får det bedre, fortsatte kronprinsen.

Global Dignity Day
17-åringen Vilde delte sin personlige historie fra scenen om det å ikke bli sett. Ved å se andre og vise verdighet, så opplevde hun selv økt verdighet (bildet over).

- Det var veldig hyggelig å være her på Drammen videregående sammen med dere i dag. Takk for at dere delte historiene med hverandre og meg, og lykke til med alt dere skal oppnå i årene som kommer, sa kronprinsen.

- Det er fælt å ikke bli sett

- Det betyr veldig mye for alle elevene at kronprinsen kom hit i dag. Global Digity handler om verdighet, det å bli sett. Og det å bli sett av kronprinsen betyr mye oss, sier Soroor Talebpour (17).

- Ja, det er veldig viktig å bli sett. Jeg har for min del vært et sted der man ikke ble ordentlig sett, og det er fælt å være der, sier Vilde Werner (17).

- Det er veldig flott at vi har denne dagen som gjør at folk kanskje kan komme fram og bli litt bedre kjent - gå over den terskelen, sier 17-åringen.

- En feelgood-dag

Global Dignity Day

Global Dignity er en uavhengig og ideell organisasjon. I løpet av 2014 har 25 000 elever i hele Norge hatt samtaler om verdighet.

-Global Dignity Day er en dag der vi har fokus på verdighet. Vi har samtaler på skolene for å få elevene til å reflektere over hva ordet verdighet betyr for dem i deres hverdag, sier daglig leder Thomas Horne i Global Digity.

- Det vi ønsker med det er å få fram de gode, konkrete eksemplene på hvordan man kan styrke hverandres verdighet. Det skal være en feelgood-dag, sier Horne.

Pilot-skole

Det er fem videregående skoler i Buskerud som arrangerer Global Dignity Day. Thomas Horne sier Drammen videregående skole er en pilot-skole.

- Drammen videregående skole har knekt koden når det gjelder å skape trygghet og trivsel for elevene. De har et godt skolemiljø, mener han.

Global Dignity Day
Kronprinsen møtte elever til samtale og delte historier om verdighet i klasserommet.

- Vi er en skole som er opptatt av verdier, og at vi skal lære mye fag på skolen, men vi skal også lære noe om hvordan vi skal være mot hverandre, sier rektor ved Drammen videregående skole, Kristine Novak.

- Det har vært en veldig inspirerende dag. Det at kronprinsen har vært her og sett den enkelte elev her i dag gir en veldig god følelse, avslutter Kristine Novak.


Publisert 4. november 2014, oppdatert 4. november 2014.