Samlet 1.200 elever til valgdebatt

Høy temperatur da ungdomspolitikerne diskuterte skole, innvandring og miljø under den første skoledebatten.

Det er utdanningspolitikerne i Buskerud fylkeskommune som har bestemt at det skal arrangeres debatter og valgtorg på alle de videregående skolene i fylket.

Mandag morgen gikk startskuddet for den første debatten da Drammen videregående skole  samlet 1.200 elever i Drammenshallen, der ungdomspartiene ventet med hver sin kandidat som i over halvannen time diskuterte skole, innvandring og miljø.

Ungdomspartiene var blant annet opptatt av at ingen elever skal oppleve å stå utenfor, og politikerne var samlet i ønske om at alle fylker i Norge får et eget mobbeombud - slik Buskerud fylkeskommune har hatt siden nyttår.

- Spennende skoledebatt

Skole var det viktigste temaet for 3-års elevene Pernille Nebell Østdahl (17), Ina Helen Ingebretsen Danielsen (17) og Ingeborg Tafjord Hovde (18).

Etter debatten var det ulike meninger blant elevene om hvor flinke politikerne hadde vært til å få fram sitt partis politikk.

- Jeg synes det var veldig spennende, men jeg kunne ikke så mye om politikk fra før, fordi jeg ikke synes det var så interessant, sier Pernille Nebell Østdahl (17).

- Men etter i dag så har jeg lært ganske mye om de politiske meningene, så jeg vet litt mer i dag og hva jeg skal stemme enn før, sier Østdahl.

 - Det var mest underholdene, men det var greit å få bekreftet partienes meninger, sier Ina Helen Ingebretsen Danielsen (17).

- Jeg er veldig usikker, og jeg synes det er vanskelig. Man må ha mye bakgrunnsinformasjon for å forstå, så det er veldig vanskelig å velge, mener Ingeborg Tafjord Hovde (18).

LES OGSÅ: 9.000 elever får stemme
LES OGSÅ: Oversikt over skoledebatter og valgtorg

Debatt og torg før valg

Etter skoledebatten fikk elevene mulighet til å bli kjent med de ulike partiene på valgtorget.

Det er i forkant av skolevalget 2. og 3. september at de videregående skolene arrangerer skoledebatt og valgtorg.

Elev- og lærlingombud i Buskerud, Tore Remi Christensen, skal følge årets skolevalg tett, og han var overrasket over sakligheten i den første debatten.

- Jeg ble positivt overrasket, det var få billige vitser, men saklig og bra, sier Christensen.

- Man gikk jo også over tiden fordi det var så mange engasjerte elever som ville stille spørsmål til politikerne, og det er positivt, sier han.

- Kamp om å nå fram
- I slike debatter så er det en ekstrem kamp å få fram sine meninger, samtidig skulle jeg ønske at vi kunne diskutert også litt tyngre saker, men vi fikk fram forskjellene, mener Håkon Knudsen (21) fra AUF.

-Jeg er usikker på om elevene er blitt klokere etter en slik debatt, men uansett så er valgtorgene en viktig arena for å få fram sin egen politikk, så det er bra, understreker Knudsen.

- Skoledebattene er noe av det flotteste vi har. Jeg føler at vi snakker til videregående elever om saker de bryr seg om, og på en måte som de kan relatere seg til, så jeg er godt fornøyd med ordningen, sier Paul Joakim Sandøy (26) Unge Høyre.

Selve skolevalget gjennomføres ved alle de videregående skolene her i landet 2. og 3. september.

Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste AS (NSD) arrangerer skolevalgene på oppdrag fra Utdanningsdirektoratet.

Resultatene rapporteres til NSD, som samordner og offentliggjør resultatene 3. september klokka 20.00.


Publisert 26. august 2013, oppdatert 26. august 2013.